» » » Чому новосибірськ назвали новосибірському?

Чому новосибірськ назвали новосибірському?

Чому Новосибірськ назвали Новосибірському?

Задовго до того, як столиця Сибіру отримала своє красиву назву - Новосибірськ, були в нього й інші імена. За всю історію свого існування місто отримало чимало різних найменувань, кожне з яких надавало певний вплив на його долю.

З чого все починалося

Відповідаючи на питання про те, чому Новосибірськ назвали Новосибірськом, доведеться заглибитися в історію, а якщо точніше - в кінець дев`ятнадцятого століття. Тоді жителі селища вирішили проявити ініціативу в будівництві храму Олександра Невського, а саме поселення назвати Олександрівським - і на честь майбутнього храму, і в честь ініціатора будівництва Транссибірської магістралі Олександра третього.

Однак Олександрівським селище так і не назвали, але зате вже на сході жителів від третього грудня того ж самого року його перейменували в Новомиколаївський. Новоніколаевци тут же розсудили, що потрібно негайно клопотати про підвищення статусу селища в «посад або місто», адже статус селища не давав можливості адміністративного управління, прописки нових жителів і інших прав. Отримати статус міста вдалося не відразу, заважали різні бюрократично перепони. Втім, кожне з клопотань про надання статусу міста приносило якісь результати: додаткову нарізку земель, кошти на утримання поліції і так далі.

Від Новомиколаївська до Новосибірська



Повітовим містом Новоніколаєвськ став лише після лютневої революції 1917 року. Цей статус йому було присвоєно на Томському губернському продовольчому з`їзді. Після революції назву міста втратило свою актуальність, і в кінці 1922 року було прийнято рішення про зміну назви місто в Смирновскую - на честь Івана Микитовича Смирнова, який був головою Сибревкома з 1919 по 1922 рік. Однак Смирнов відзначився своїми опозиційними настроями стосовно Сталіну, в зв`язку з цим місто на честь нього називати не стали.

Тепер ми підходимо до завершення відповіді на питання, чому так названо Новосибірськ. У 1922 році були озвучені думки назвати місто Краснообск, Ульяновськ, але ідеї ці не був втілений в життя. У 1925 році серед варіантів назви міста були такі як Новоленінск, Красносібірск, Сібленінск. І нарешті, 12 лютого 1926 року Новоніколаєвськ назавжди перейменували в Новосибірськ. З тієї пори і носить столиця Сибіру своє звучне і красиве ім`я.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!