» » » Як називається сталінград?

Як називається сталінград?

Як називається Сталінград?

Сталінградська битва стала переломним моментом Великої Вітчизняної війни. Після неї перевага перейшла на бік Радянської армії. Тому Сталінград став одним з головних символів Великої Перемоги радянського народу над фашистською Німеччиною. Але чому це місто-герой незабаром перейменували? І як зараз називається Сталінград?

Царицин, Сталінград, Волгоград

У 1961 році за Указом Верховної Ради РРФСР місто перейменували, і тепер Сталінград називається Волгоград. До 1925 року це місто називалося Царицин. Коли до влади в СРСР фактично прийшов Йосип Сталін, почався культ особистості нового вождя, і деякі міста стали носити його ім`я. Так Царицин став Сталінградом. Але після смерті Сталіна в 1953 році новим керівником країни став Микита Хрущов і в 1956 році на ХХ з`їзді компартії розвінчав культ особи Сталіна, вказавши на всі його негативні наслідки. Через 5 років почався масовий демонтаж пам`ятників Сталіну, а містам, що носив його ім`я, стали повертати їх колишні назви. Але походження назви Царицин кілька не вписувалося в радянську ідеологію, місту стали вибирати інше ім`я і зупинилися на Волгограді, оскільки він стоїть на великій російській річці Волзі.

Волгоград - в будні, Сталінград - в свята

Правда, в 2013 році депутати міської думи Волгограда частково повернули місту стару назву і вирішили використовувати поєднання місто-герой Сталінград як символ Волгограда в дні свят, таких, як 9 травня, 23 лютого, 22 червня і інші знаменні дати, пов`язані з історією міста. Зроблено це було як данину поваги ветеранам Великої Вітчизняної.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!