» » » Чому сталін сталін?

Чому сталін сталін?

Чому Сталін Сталін?

З ім`ям І. В. Сталіна, що стояв на чолі СРСР майже 30 років (з середини 20-х рр. До 1953 р) пов`язаний великий і неоднозначний період історії нашої країни. З цим ім`ям асоціюється перемога у Великій Вітчизняній війні, перетворення Росії з відсталої селянської країни в країну з передовою наукою і розвиненим промисловим виробництвом, поява атомної зброї як захищає і стримуючої сили. Також з ім`ям Сталіна міцно пов`язані масові політичні репресії, практика позбавлення волі і фізичного знищення незгодних і інакомислячих, повна відсутність свободи у всіх сферах життя.

Але багато людей, знайомі з історією, знають, що справжнє прізвище цієї людини - зовсім не Сталін, а Джугашвілі. Сталін - це політичний псевдонім. Чому тоді Сталін - Сталін?

Багато російські революціонери кінця XIX - початку XX ст. вели політичну діяльність під псевдонімами. Найвідоміший псевдонім - це Ленін. Справжня прізвище Леніна - Ульянов (прочитайте статтю Чому Ленін Ленін).



У того ж Джугашвілі було 22 псевдоніма. А чому Сталіна називали саме Сталін?

Чому Сталін взяв такий псевдонім

Історичних джерел, що дають однозначну відповідь на це питання, не існує. Історикам залишається лише здогадуватися. Найпоширеніші з версій:

  • Сталін - це переклад з грузинської на російську прізвища Джугашвілі. Дійсно, на древнегрузінського "Джуга" - сталь, "швили" - син. Буквально Джугашвілі - син стали.
  • Багато російські революціонери вибирали російськомовні псевдоніми, що показують їх рішучість і твердість у боротьбі за революційні ідеали. Крім Сталіна були ще, наприклад, Молотов (Скрябін), Каменєв (Розенфельд).
  • Джугашвілі при виборі псевдоніма орієнтувався на прізвище реального людини - Є. С. Сталінського, народника за переконаннями, автора перекладу на російську мову поеми "Витязь у тигровій шкурі".

Сталін виявився псевдонімом на рідкість вдалим. Він точно описує характер свого носія (непохитність і гнучкість, як у сталі), легко вимовляється на будь-якій мові, близький до псевдоніму лідера більшовиків Леніна. Не випадково Джугашвілі увійшов історію не під реальною прізвищем, а під своїм псевдонімом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!