» » » Хто такі печеніги?

Хто такі печеніги?

Хто такі печеніги?

Печеніги - це племена, які жили 8-9 ст. в заволзьких степах. Особливо велику територію вони займала в 9 столітті між річками Волгою і Дунаєм, представляючи собою серйозного ворога для Русі.

Хто такі печеніги, що це за кочовий народ? За літописами і, перш за все, з «Повісті временних літ» Нестора ми дізнаємося, що печеніги в основному займалися скотарством, так як вели кочовий спосіб життя. Вони жили родовим ладом, на чолі пологів стояли вожді, яких вибирали родом або плем`ям. На чолі всіх племен стояв хан, або каган. Влада ханів була виборна, а спадкова.

Русь і печеніги

Історія печенігів тісно пов`язана з Руссю. Величезні простори Русі завжди вабили до себе ці кочові племена. Печеніги були серйозною небезпекою для Русі майже 120 років - з 915 року, коли вони вперше вторглися в межі Русі, до 1068 року, коли їм було дано рішучу відсіч Ярославом Мудрим.

Хронологія боротьби Русі з печенігами

  • 915 м Перша поява печенігів на території Русі під час правління князя Ігоря. Він зумів підписати з ними мирний договір.
  • 920 м Війна Ігоря з печенігами, так як племена стали небезпекою для Русі. Почався період постійних військових зіткнень, який характеризувався змінним успіхом з того чи іншого боку.
  • 968 м В правління княгині Ольги та Святослава вони навіть дійшли до стін Києва. Ольга героїчно керувала захистом міста, поки не прийшла дружина Святослава, яка перебувала в цей час на півдні країни.
  • 1036 р Рішучий удар печенігів завдав князь Ярослав Мудрий. На честь перемоги був зведений знаменитий Софійський собор у Києві. Перемога над печенігами прославила ім`я князя в історії Стародавньої Русі.


Однак історія печенігів на цьому не закінчується. Більше трьох століть їх використовували в якості військової сили. Так, Ярослав Мудрий багатьох з них поселив на півдні країни, де вони стали захищати кордони держави. Імператори Візантії зробили частина печенігів своїми союзниками в боротьбі з Руссю і Дунайською Болгарією. І лише в 14 столітті печеніги перестали існувати як окремий народ, змішавшись з численними народами різних держав: Русі. Візантії, країн Заходу.

Таку фатальну жарт зіграла з печенігами історія, з колись грізним і сильним кочовим народом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!