» » » Причини прийняття християнства

Причини прийняття християнства

Причини прийняття християнства

Прийнято вважати, що початок процесу звернення Русі в християнство відноситься до кінця X століття. Як традиційно описують, в 988 році (хоча деякі джерела говорять про 990 і 991 роках) відбулася подія, назване в «Повісті временних літ» Хрещенням Русі. Причини прийняття християнства потрібно шукати в особистісних характеристиках і політичних поглядах Володимира Великого.

Передісторія

Володимир після смерті батька отримав Новгородське князівство. Його брат Ярополк став князем Київським. Третій брат - Олег Святославович став князем древлян (відомостей про те, як називався його стольний град, немає). Між братами спалахнула міжусобиця, переможцем з якої вийшов Володимир (двоє інших загинули). Таким чином, до 980 році він опинився єдиновладним правителем всієї Київської Русі.

Причини християнства на Русі можуть бути пов`язані з бажанням князя об`єднати всі околиці своєї держави єдиною релігією. У язичницької Русі різні міста поклонялися різним богам. Щоб підвищити лояльність інших міст по відношенню до столиці, князь провів першу релігійну реформу, якої намагався закріпити свій пантеон. Пантеон Володимира складався з усіх богів Київської Русі, при цьому Перун (покровитель Києва) оголошувався верховним богом. Ідея не отримала очікуваної підтримки з боку підданих, і князь почав замислюватися про монотеїзмі як єдиної державної релігії.

легенда



Народна легенда розповідає про те, що він зібрав у себе представників різних конфесій, щоб ті розповіли йому про свої віровчення. Так, були покликані іудеї, мусульмани, а також представники західної і східної гілок християнства (поділ на православ`я і католицизм тоді ще не відбулося, але розкол уже був намічений). Далі легенда говорить, що вибрано було саме православ`я. Зокрема, ісламу було відмовлено після того, як князь довідався про те, що релігія забороняє пити вино. При цьому Володимиру приписують слова «... радість Русі пиття, без пиття Русі не бити».

Хрещення Володимира

Однак більш імовірно, що причини прийняття християнства як єдиної релігії Русі були продиктовані політичними міркуваннями, а не гастрономічними пристрастями русичів. У 987 році Володимир допомагав Візантії побороти бунтівні війська Варди Фоки. Після придушення бунту Володимир зажадав у якості винагороди руки візантійської царівни Анни. З огляду на, що у князя вже було безліч дружин і сотні наложниць по всій Русі, ця пропозиція була принизливою для братів Анни - імператорів Костянтина і Василя. Після відмови Володимир штурмом взяв Корсунь. Правителі Візантії переглянули своє рішення щодо відмови у видачі заміж своєї сестри. При цьому вони виставили свою вимогу - Володимир повинен прийняти християнство. Князь прийняв це зустрічну пропозицію, хрестився і обвінчався з Ганною.

Тому причини християнства на Русі, швидше за все, пов`язані з характером дипломатичних відносин між Києвом і Константинополем. Після прийняття нового віросповідання Володимир став активно впроваджувати нову релігію серед своїх підданих. Те, що через століття будуть називати провидінням господнім, супроводжувалося не тільки насильницьким хрещенням окремих міст, населення яких не бажало вірити в нового бога, а й репресіями осіб, не згодних із зверненням до християнства. За іронією долі через кілька століть після того, як Візантія стала джерелом православ`я в Росії, сама Візантія була захоплена османами, і в даний час там (сучасна Туреччина) переважає іслам.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!