» » » Причини смутного часу

Причини смутного часу

Росія ... 16-17 століття. У цей час країну накрила криза. Він був не тільки економічним, наступили соціальні та духовні проблеми. Час «хиткість» і «збентеження умів» - так називали смутний час сучасники. Застій, годину міжнаціональних суперечок, знищення російських умів - так про нього відгукувалися історики. Воно викликало постійні зіткнення і конфлікти. Народ ставав просто безпорадним. Від слова "смута" пішла назва цього періоду.

Як все склалося

Так склалася ситуація, що причини смутного часу були комплексними. Вони включали в себе проблеми суспільства, державної політики. Була створена міцна група, яка хотіла на Русі захопити владу. Вона організувалася з тієї причини, що Іван Грозний прийняв рішення з бояр створити опозицію. Борис Годунов очолив цю групу. Тих, хто панував над боярами, цей страшний чоловік змітав зі свого шляху. Бояри зраджують Годунова в 1605 і йдуть «під покров» Лжедмитрія. Борис Годунов ж при загадкових обставинах гине.

Основні причини смутного часу в Росії

  • старовинний рід Рюриків припинив існування, вже не було жодного спадкоємця. В цей час в Русі почали жорстоко боротися за владу;
  • не так давно закінчилися війни і економічна ситуація бажала бути кращою;
  • через вище перерахованих проблем в суспільстві назрівали проблеми. Населення було незадоволене, постійно проводилися повстання і бунти;
  • були територіальні проблеми, особливо постраждали селяни, вони не мали джерела доходу, так як втратили родючих земель.


Причини початку смутного часу були очевидні. Двовладдя призвело до перевороту. Але народ цей складний період пережив.

Система влади, що працює в режимі бюрократії і воєводства, на чолі якої стояла боярська дума. Вона і показує, як розвивалися події в той період. Всі служили дьячества і московської знаті. Протягом 17 століття це угруповання і представляла елітну влада, яка правила державою. Це був для Росії важкий, але важливий історичний період.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!