» » » Які причини розпаду ссср?

Які причини розпаду ссср?

Які причини розпаду СРСР?

Аналізуючи причини розпаду такої великої держави як СРСР, можна виявити кілька поглядів на цю історичну подію. Давайте розглянемо основні причини розпаду СРСР.

Антикомуністичний спосіб життя

Перше - це повний крах комуністичної філософії. Партійна верхівка перестала задовольнятися благами однаковими з нижчими верствами. Вона хотіла більшого, тому з кожним днем зростала соціальна нерівність. Населення, також як і чиновники, хотіло поліпшити своє матеріальне становище за допомогою "блату" і інших хитрих ходів. З`їзди партій ставали все більш лицемірними і несправжніми.

Можна навести як приклад життя Брежнєва. Він жив в розкоші, що зовсім суперечило ідеології комунізму. Саме він в ті часи створив і очолив найбільшу корупційну складову країни, привів в апарат своїх родичів. У країні проводилися вітчизняні машини, а сам генсек вважав за краще їздити тільки на іномарках. Таким чином, він, виступаючи з високих трибун, ніс в маси одне, а в житті він і його помічники робили зовсім інше. Саме Брежнєв допустив розлад в державі. Державна система стала наживою для нечистих на руку чиновників, яких з кожним днем ставало все більше і більше.

посилення армії

Наступна причина - це посилена мілітаризація країни. У всьому світі ставало все менше і менше країн, в яких не було баз СРСР. Саме Радянський союз завжди підтримував все войовничі режими, поставляв повстанцям зброю і намагався розвивати «світову революцію». Це також робило країну слабкіше з кожним днем. Ставало все менше і менше союзників в світовому співтоваристві. Що стосується війни в Афганістані, то вона також стала непрямою причиною розпаду СРСР.

технологічне недосконалість



Також включити в причини розпаду СРСР можна і технологічну відсталість цієї країни. Сучасні технології розвивалися тільки за рахунок шпигунства в різних західних країнах. Наука зосередилася на розвитку військової промисловості, в той час як інші економічні сфери застигли в своєму розвитку. Невдоволення людей посилювалося з кожним днем. Причина крилася в тому, що СРСР не володів ніякими сучасними технологіями, наслідком чого стала відсутність виробництва навіть найпростіших побутових речей. Саме тому всі західні речі в країні набували неймовірну популярність.

Падіння цін на паливо

Четвертою причиною падіння такої держави як СРСР, стало падіння цін на нафту. Країна в основному жила за рахунок продажу палива, на отримані гроші закуповувалося зерно та інші продукти. Також купувалися і необхідні технології, які були вкрай необхідні країні.



Ще один факт, який можна включити в основні причини розпаду СРСР - це провал в ідеології та інформації, який став очевидним на тлі яскраво проявила себе західної системи. Життя в СРСР не здавалася поганий: люди отримували квартири, їжа і продукти були дешевими, але люди не могли порівняти своє життя із західного. Безкоштовні квартири і захист держави здавалася для них обов`язком уряду. Саме тому, побачивши, як живе світ, вони подумали, що так само живе і захід. Якраз в цей час і з`явився найвідоміший міф про абсолютно безтурботним, райського життя на Заході.

Такі факти, як експорт зернової продукції, намагалися ретельно приховати, техногенні події також ховалися в сейфи з грифом «секретно». Людина повинна була жити і працювати, не думаючи ні про що. Радянське телебачення приховувало найстрашніші факти і події, виносячи на громадський суд тільки дані про партійних зборах і сільськогосподарських успіхи.

падіння культури

Наступною причиною падіння СРСР стало слабке розвиток культури. Уряд країни намагалося всіма силами стримувати розвиток культури на вищому рівні. Культура була досить нудною і обмеженою. Новини та концерти проходили досить одноманітно і передбачувано. Радянський народ все менше цікавився вітчизняним і дивився в бік Заходу.

Тиск з боку уряду відчувалося не тільки серед музичних кіл, але і в кінематографі. Сувора цензура поклала на шафу сотні шедевральні фільмів. У країні було табу на все, що мало хоч найменший натяк на секс. В СРСР не було розумного балансу між дозволеним і забороненим. Накладаючи сувору заборону, держава сковувало руху і розвиток її громадян, що негативно позначалося на їх відношенні до своєї Батьківщини. Крім заборони на секс, мав поширення заборона на релігії.

Відчуваючи себе затиснутим з усіх боків, громадянин СРСР намагався вибратися з цього стану через ходи мітинги і революції. Всі перераховані вище причини розпаду СРСР і стали поштовхом до перебудови.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!