» » » Коли розпався ссср?

Коли розпався ссср?

Коли розпався СРСР?

Всі ми зараз живемо в Росії. Багато з вас, хлопці, в Росії і народилися. А ось вашим батькам, дідусям і бабусям довелося пожити в іншій країні. Ні, не за кордоном, не в Америці і не в Європі. Більше того, жили вони в тих же, в основному, містах, де живуть і зараз. Можливо навіть на тій же вулиці, в тому ж будинку і в тій же квартирі. Як же таке може бути і все ж, коли розпався СРСР?

Справа в тому, що вони жили в СРСР, в країні, якої більше немає на карті світу. СРСР - це Союз Радянських Соціалістичних Республік. Простіше кажучи, співдружність декількох, а саме п`ятнадцяти, окремих країн. На півдні, наприклад, це Туркменія і Таджикистан, на Кавказі - Грузія і Вірменія, на заході - Україна і Білорусія ... СРСР був величезною і багатонаціональною країною. Він простягався від Прибалтики до самого Сахаліну, займав шосту частину всієї земної суші. Столицею СРСР була Москва.

Днем народження СРСР вважається 30 грудня 1922 року. Тоді в нього увійшли Росія, Україна, Білорусія і Закавказька республіка. На 1 з`їзді Рад в Москві договір між цими республіками підписали всі глави делегацій. Решта республіки до складу союзу увійшли пізніше.



У СРСР багата і цікава історія. Були в цій історії і темні, і світлі моменти. Все це ви проходили або ще будете проходити в школі.

З кінця 80-х років республіки стали сваритися між собою, а потім і в кінець посварилися. СРСР припинив своє існування в 1991 році. Коли розпався СРСР, ним керував М. С. Горбачов. Саме з ним пов`язано багато подій тих неспокійних років. Справа навіть доходило до боїв в центрі Москви. За нашою столиці роз`їжджали танки. Народ був дуже політизований і активний. Одна за одною республіки виходили зі складу СРСР. Зрештою, залишилися тільки Росія, Україна і Білорусія. Ті республіки, які в1922 р і створили СРСР. 8 грудня 1991 р їх глави зібралися в білоруському селі Вискули, в знаменитому заповіднику «Біловезька Пуща», і підписали так зване «Біловезька угода» - про припинення діяльності СРСР. А 26 грудня 1991 року між СРСР повністю припинив своє існування.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!