» » » Що таке система безпеки?

Що таке система безпеки?

Що таке система безпеки?

Історія людства рясніє міждержавними конфліктами, кровопролитними війнами. Не випадково з давніх часів країни намагалися укладати між собою договори, що гарантують безпеку сторін. Так що таке система безпеки, які етапи її створення?

Історія питання

Першим висунув «Проект вічного миру в Європі» в 1713 р абат Сен-П`єр, запропонувавши вирішувати спірні питання в міжнародному суді. Ж.-Ж. Руссо вважав, що гарантією миру стане створення Європейської Республіки. У XIX ст. втіленням мрії європейських монархій про усунення загрози революцій став Священний союз.

У ХХ ст. Перша Світова війна підштовхнула до створення системи безпеки, втіленням якої стала Ліга Націй (1919). Але безліч неврегульованих проблем призвело до чергової війни.

Спроби створення системи колективної безпеки робилися Радянським Союзом, які не перебували в Лізі Націй. СРСР пропонував укладання договорів про ненапад, розробив проект колективної безпеки, заснований на рівності всіх учасників. У 1934 р країна була прийнята в Лігу Націй. СРСР пропонував висновок Східного регіонального пакту для протидії Німеччині, але він не був прийнятий. Мюнхенська угода (1938) і Пакт Молотова - Ріббентропа (1939) фактично кинули Європу у війну.

Створення системи колективної безпеки

Друга Світова війна показала необхідність створення загальної системи, яка гарантує збереження миру. Так, що таке система колективної безпеки? У 1945 р була утворена Організація Об`єднаних Націй (ООН), в статуті якої оголошені принципи універсальної (загальної) системи:

  • незастосування сили, збереження територіальної цілісності, невтручання у внутрішні справи;
  • організація колективних заходів для запобігання актам агресії;
  • вжиття заходів щодо скорочення озброєнь.

Статутом ООН передбачена і можливість створення регіональних систем підтримки миру, якщо їх діяльність не суперечать принципам ООН.

Регіональні системи безпеки



Створені після війни організації Північноатлантичного (НАТО, 1949) і Варшавського Договорів (ОВС, 1955) декларували підтримку миру, але між собою вели «холодну війну».

Розрядити обстановку вдалося на Нараді з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ) підписанням Гельсінського угоди (1975), який стверджував принципи співробітництва держав з різними політичними системами, зміцнення довіри і вжиття заходів щодо роззброєння. У відповідності зі змінною обстановкою в світі ці заходи удосконалювалися. Після розпаду соцтабору припинила існування ОВС.

З 1995 р НБСЄ перейменований в ОБСЄ. У 1999 р прийнята Хартія європейської безпеки, що проголосила принцип колективності (зв`язок безпеки кожної держави з безпекою інших). Сама ОБСЄ позначена основною організацією щодо мирного врегулювання в регіоні.

Є й інші регіональні системи колективної безпеки, зокрема в рамках Співдружності Незалежних Держав. За договором 1992 року країни СНД зобов`язуються визнавати суверенітет один одного, вирішувати спори мирним шляхом, надавати підтримку в разі загрози безпеці.

Таким чином, всі системи безпеки спрямовані на збереження миру на планеті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!