» » » Що таке суверенітет?

Що таке суверенітет?

Що таке суверенітет?

У кожного школяра і навіть дорослої людини, в зв`язку з різними обставинами, наприклад в шкільній чи студентською програмою, може виникнути питання: що таке суверенітет? Це визначення може мати різні аспекти в залежності від області застосування. Говорячи простими словами, суверенітет - це повне право держави вирішувати будь-які державні справи зовнішнього і внутрішнього типу на свій розсуд незалежно від думки і дій інших держав.

На сьогоднішній день кожне, навіть найменше держава, має «Суверенітет», незалежно від демографічних ознак. Все це можна охарактеризувати одним словом «Верховенство». Суверенітет може бути внутрішнім і зовнішнім.

  • Внутрішній суверенітет - це верховенство над будь-якими іншими політичними організаціями, які існують в правовій системі даного суспільства. Внутрішній суверенітет має на увазі можливість створювати закони, тобто виступати в ролі законодавчої влади.
  • Зовнішній суверенітет - це незалежність конкретної держави і його рівноправність з іншими державами, які не мають право втручатися в будь-які його справи.

Для того щоб зрозуміти, що таке державний суверенітет, необхідно знати про його ознаках: верховенство, повнота влади, самостійність, неподільність влади, незалежність, рівноправність в будь-яких зовнішніх справах і невідчужуваність.



Кожна держава має наступні суверенні права:

  • на видання законів,
  • на ведення війни,
  • на укладення миру,
  • на встановлення власної символіки,
  • на встановлення податків,
  • на відкриття організацій і відомств.

Але, важливо не забувати, що в суверенні права будь-якої держави не належать дії, спрямовані на управління іншими державами або якісь дії, які ними не передбачені. Міжнародне право забороняє шкодити іншим державам і застосовувати проти них силу. Також кожна держава зобов`язана строго виконувати зобов`язання і договори, укладені з іншими державами. Яскравим прикладом серед подібних договорів є Європейський Союз, який дозволяє спільно керувати економічною діяльністю держав, між якими він укладений. У такого союзу може бути власне право, яке регулює взаємини між вхідними в нього державами.

На питання: що таке суверенітет держави, можна відповісти, так. Суверенітет держави - це верховенство державної влади над усіма зовнішніми і внутрішніми процесами, які стосуються цієї держави, але не належать до інших.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!