» » » Якими були перші держави?

Якими були перші держави?

Якими були перші держави?
Якими були перші держави?

Ще зі школи ми дізнаємося про поняття держави. А з чого почалося їх поява і якими були перші держави? Розглянемо це питання докладніше.

Для початку дамо визначення державі. Державою називається така політична організація суспільства, яка володіє суверенітетом, має свій правовий порядок, наприклад, конституцію, а також гілки влади: законодавчу, виконавчу і судебную- характеризується такими ознаками, як прапор, герб, гімн, символіка, можливо, іншими, наприклад, грошовою одиницею. Важливим для держави є його визнання іншими державами.

Якими були держави в давнину

Якими ж були перші держави і в якому столітті вони виникли? Вчені вважають, що перші держави виникли на початку III тисячоліття до нашої ери на території Месопотамії, Єгипту та Індії. Часто вони не представляли собою ті держави, які ми можемо спостерігати зараз в сучасному світі. В основному це були невеликі міста або ж поселення, в яких жили прості люди-селяни, які здійснюють щоденну роботу, що представляють собою головним чином робочу силу, а також лідери, які являли собою владу. Як такої армії в цих державах не існувало, але були воїни, які захищали міста від грабіжників. У таких державах влада мала ієрархію, все суспільство будувалося по ієрархічному порядку.

Теорії походження держави

Поки точно не відомо, чому виникли перші держави, найбільш популярними теоріями є так звані патріархальна і теорія суспільного договору.

патріархальна теорія



Дану теорію походження держави підтримували такі філософи, як Арістотель, Платон, Конфуцій. Суть цієї теорії полягає в тому, що держава виникла завдяки зростанню і посиленню впливу якоїсь конкретної сім`ї або ж племені. Так як традиційно в різних громадах главою вважався чоловік, то поступово його влада зміцнювалася і, передаючись від батька до сина, перетворилася у владу патріарха.

До цивілізаціям-державам, в основі яких була патріархальна система управління, ставилися давньоіндійські арії. Також до патріархального державі можна було віднести племінні громади скіфів, які займали Північне Причорномор`я в IV столітті до нашої ери. Вважається, що держава скіфів виникло на Дніпрі і активно розвивалося там протягом декількох століть, з`явилася навіть столиця Неаполь Скіфський. Безумовно, до патріархальної системі держави можна віднести і такі країни, як Китай, Японія і Корея. В їх основі завжди лежала боротьба династій за владу, в той час як на чолі кожної династії стояв ватажок - старший з чоловіків.

Теорія суспільного договору

В основі теорії суспільного договору, яку активно пропагував відомий політолог і філософів Томас Гоббс, лежить усвідомлення людиною всієї небезпеки його життя, що суспільству необхідний порядок, закони, за якими воно зможе жити.



Таким чином, суспільство укладає договір про створення держави, вибирає собі лідерів або правлячу еліту, яка повинна буде здійснювати народне волевиявлення, організувати працю людей, забезпечити їм захист від ворогів, зробити все необхідне для того, щоб держава розвивалася.

До таких держав часто відносять Стародавньої Греції та Стародавнього Риму. Як наслідок, державам, які виникли на основі суспільного договору, приписують куди більшу розвиненість в писемності, творчості, сільському господарстві, спорті. Вважається, що саме в Стародавній Греції і в Стародавньому Римі виникло поняття «право», активно розвивалася суспільне життя і з`явилося мистецтво.

Характеристика стародавніх держав

Персія

Одним з найдавніших держав була Персія. Розташовуючись в гірській місцевості, вона була багата різними природними ресурсами, наприклад, мармуром і металом. Крім того, сприятливі кліматичні умови дозволяли займатися землеробством і скотарством. Персія зуміла стати дуже сильною країною і захопити такі держави, як Вавилон і Палестина. Її армія була найсильнішою на сході до V століття. Дане держава характеризувалося розвиненою торгівлею, наявністю валюти, в ньому була розвинена релігія.

Отлічтітельние риси Персії:

  • Потужна армія;
  • Розвинуте господарство;
  • Багаті природні ресурси;
  • Непохитна влада патріарха.

Єгипет

Єгипетська цивілізація також володіла хорошими природними ресурсами. Розташувавшись по обох берегах Нілу, Єгипет зміг розвинутися до такого високогоєгипет рівня, що і до цього дня досягненнями цієї цивілізації захоплюється весь світ. У Єгипті було розвинене будівництво, культура, релігія, творчість, торгівля, активно розвивалося мореплавство, і, звичайно ж, було розвинене сільське господарство.

Отлічтітельние риси Єгипту:

  • Небачений до того моменту рівень майстерності в будівництві;
  • Своя грошова одиниця;
  • Розвинуте мистецтво і релігія;
  • Влада трималася на жерця і фараоні.

Шумер

Не менш розвиненою була і країна під назвою Шумер, що розташовувалася колись на берегах Євфрату і Тигра. Територія цієї держави розташовувалася на півдні сучасного Іраку. Клімат на території даної держави характеризувався відносною м`якістю, що дозволило розвиватися сільському господарству більш ніж активно. Була розвинена релігія і жертвопринесення. Також розкопки найдавніших міст доводять, що у шумерів було розвинене і будівництво.шумерів

Отлічтітельние риси Шумеру:

  • Наявність писемності;
  • Розвинуте мистецтво;
  • Складна архітектура;
  • Шумерами були написані філософські трактати і різні літературні твори;
  • Влада трималася на царя.

Ми рекомендуємо прочитати і інші статті по темі:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!