» » » Що таке сепаратизм?

Що таке сепаратизм?

Що таке сепаратизм?

Сепаратизм є прагнення певної території до відокремлення, відособлення від держави з метою створення нового державного утворення або автономної області.

Одні політики стверджують, що такий рух, як сепаратизм - це, перш за все, конфлікт народу з чинною владою, інші ж бачать в ньому національно-визвольний процес. Але ознаки його однаково виражаються в зіткненні інтересів, сторін і сил.

Сепаратизм в світі

Сепаратизм виникає в територіально неоднорідних державах, де знаходяться різні націоналістичні об`єднання. Незгода окремих угруповань з політичним режимом країни призводить до дій, спрямованих на відділення від єдиної держави.

Такі країни, як Хорватія, Боснія, Чорногорія, Словенія, Бангладеш та інші, успішно відстояли своє право на самостійність. Але найчастіше сепаратистські рухи закінчуються проголошенням автономії конкретного регіону, як це було в Нігерії (Біафра), Заїрі (Шаба), комунах Чаду.

Так як сепаратисти ставлять під загрозу державну цілісність, влада намагається придушити їх вплив, що нерідко призводить до збройних сутичок. На цьому грунті виникають міждержавні та міжнаціональні конфлікти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!