Що таке конфлікт?

По телебаченню і радіо, в побуті і з кафедр ми раз у раз чуємо слово «конфлікт». Про нього говорять, пишуть, сперечаються, його побоюються, попереджають, розпалюють. ... Але що означає термін «конфлікт»? Що таке конфлікт? Існує різні визначення, ось деякі з них:

  • вороже ставлення, боротьба, зіткнення;
  • несумісність поглядів, інтересів, протилежність позицій;
  • глобальне відсутність згоди між сторонами, коли кожна готова до відкритого зіткнення для затвердження своїх позицій.
  • протиборство явищ і їх властивостей.

У конфліктній ситуації можуть брати участь приватні особи, соціальні організації, окремі тварини або їх групи, технічні доктрини, системи і т.д.

Конфлікти підрозділяються на кілька видів:

  • внутрішньо групові
  • міжгрупові
  • міжкласові
  • соціальні
  • міжособистісні
  • внутріособистісні
  • внутрішньоорганізаційні
  • педагогічні
  • міжетнічні


У всякому конфлікті є позитивні і негативні аспекти. Сам факт виникнення конфлікту служить сигналом наявності незадоволеності і наростання ворожості. Увага до такого попередження може допомогти запобігти назріваючу ситуацію. Плюсом стане і результат вирішення конфлікту, якщо сторони прийдуть до розуміння необхідності враховувати позиції один одного і конструктивно вирішувати суперечки. Негативними сторонами конфлікту є внесені їм перешкоди до досягнення мети, що погіршуються взаємини, важкі, а іноді і трагічні наслідки.

Розглянемо деякі типи конфліктів.

Що таке соціальний конфлікт



Цей вид конфлікту відноситься до особливостей соціальних зв`язків між людьми. Причинами такого конфлікту можуть бути: боротьба за владу (політичний конфлікт), низька заробітна плата (соціально-економічний конфлікт), порушення інтересів і прав національних і етнічних груп (національно-етнічні конфлікти). У соціальних конфліктах незмінно переслідуються значущі, соціальні цілі, коли одна зі сторін намагається на шкоду іншій домогтися своїх інтересів.

Що таке міжнаціональні конфлікти

Однією з форм взаємовідносин між національними групами і спільнотами є міжнаціональний конфлікт. Він виникає в разі появи протистояння, пов`язаного з взаємними претензіями, утисками прав, з загрозою національній безпеці, із зіткненням інтересів народностей, націй, держав. У сучасному світі виникнення міжнаціональних конфліктів стало поширеним явищем, а їх безболісне рішення і попередження - важливим завданням міжнародного масштабу.

Що таке регіональні конфлікти

Виникнення протиріч між державами, їх коаліційними об`єднаннями або великими регіонами всередині країни призводить до регіональних конфліктів. Такі конфлікти впливають на систему міжнародних відносин в цілому і часто набувають затяжного характеру. Вони поширюються на значні географічні території і охоплюють велику кількість людей. Вони можуть розвиватися між державами і між групами всередині однієї держави. Перебіг регіональних конфліктів проявляється у військовій формі, в ідеологічному протистоянні, в економічних чи в політичних акціях.

Що таке вирішення конфлікту

Діяльність, що веде до завершення конфлікту, до виходу з нього, до ліквідації самих причин конфлікту називається вирішенням конфлікту. Так як рішення проблеми має бути взаємоприйнятних, то в ньому беруть участь всі зацікавлені сторони-учасники конфліктної ситуації. Часто основою вирішення конфлікту є нове ставлення опонентів до суті їхньої суперечки. У будь-якому випадку, найбільш плідними способами вирішення конфлікту є взаємодія сторін, їх співпраця і взаємні поступки. Конфронтація і примус лише тимчасово притупляють конфлікт, але не дозволять його остаточно.

Що таке резус-конфлікт

Несумісність груп крові матері і дитини по резус-фактору називається резус-конфліктом. Якщо у жінки резус-негативний фактор, а у плода - резус-позитивний, то червоні кров`яні тільця немовляти розпадаються, у новонародженого розвивається гемолітична жовтяниця. На жаль, сучасна медицина ще не володіє стовідсотково ефективними методами боротьби з подібною загрозою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!