» » » Що таке рецесія?

Що таке рецесія?

Що таке рецесія?

З екранів телевізорів часто звучать слова і терміни, поняття яких невідомі багатьом нашим співгромадянам. Наприклад, чи багато хто знає і можуть пояснити, що таке рецесія?

У вільній енциклопедії написано, що термін рецесія означає помірний спад виробництва або зниження темпів зростання економіки, які не є критичними. При цьому спостерігається відсутність зростання ВНП (валового національного продукту) або його падіння протягом тривалого часу, не менше півроку.

У більш зрозумілою сенсі рецесія означає, що у виробництві знижується обсяг продукції, що випускається, що означає зниження прибутку.

Вперше термін «рецесія» вжили американські економісти. Це сталося за часів Великої депресії, коли впала продуктивність сільського господарства, активність в різних галузях промисловості і в торгівлі.

Рецесія зазвичай веде до масових падінь біржових індексів. Рецесія в економіці однієї держави прямо пов`язана з економічним становищем іншого. Наприклад, рецесія в США веде до падіння економічної активності в інших країнах.

Економісти називають ознаками починається рецесії різкий сплеск зростання цін на енергоносії і збільшення безробіття.

Як економічне явище, рецесію прийнято ділити на три види:

  1. Рецесія виникає через позапланові потрясінь в ринковій сфері, наприклад через виникнення збройного конфлікту. Головна негативна риса - непередбачуваність поточної економічної ситуації в країні і подальших результатів.
  2. До прояву рецесії веде зниження рівня довіри у споживачів або у бізнесменів і інвесторів виникає недовіра до політичної влади в країні.
  3. Рецесія виникає в результаті втрати балансу в економіці країни, швидкого зростання зовнішнього боргу і падіння котирувань.

Такий короткий відповідь на питання, що таке рецесія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!