» » » Що таке колапс?

Що таке колапс?

Що таке колапс?
Що таке колапс?

Слово "колапс" походить від латинського collapsus, що в перекладі на російську означає "впав". Колапсом в загальному сенсі називають процес руйнування тієї чи іншої структури під впливом кризи в системі. Спочатку термін "колапс" застосовувався тільки в медицині, потім став використовуватися і в інших областях науки.

Розглянемо докладніше, що таке колапс в конкретному сенсі.

Колапс у медицині

Колапсом в медицині називається загрожує життю хворого стан, що виявляється в різкому зниженні артеріального тиску, в результаті чого виникає порушення кровопостачання всіх органів.

Причини виникнення колапсу можуть бути різними: інфекційні захворювання, травми, кровотечі, отруєння, вплив на організм людини деяких фізичних факторів, наприклад, радіації або електричного струму.

Серед симптомів колапсу можна виділити різку слабкість, загострення рис обличчя, похолодання кінцівок, блідість.

Також колапсом називають одну з форм гострої судинної недостатності. Відбувається різке падіння судинного тонусу, швидко зменшується маса циркулюючої крові. В результаті зменшується венозний приплив до серця, падає венозний і артеріальний тиск, настає гіпоксія мозку.

Також вам можуть бути корисні статті з розділу Серцево-судинна система.

Колапс у астрономії



У зірках після вичерпання матеріалу для термоядерних реакцій втрачається стійкість, через що вони починають швидко стискатися до центру. Так відбувається гравітаційний колапс - сильне стиснення масивного тіла під впливом гравітаційних сил, що призводить до значного зменшення початкового розміру цього тіла.

Гравітаційний колапс характерний для еволюції зірок з масою, що перевищує три сонячні маси. Якщо ж внутрішньо тиск зірки зупиняє стиснення, то центр перетворюється в щільну нейтронну зірку, яка скидає зовнішню оболонку. В результаті відбувається спалах наднової зірки. Але якщо маса зірки перевищує межу Оппенгеймера-Волкова, то після колапсу виникають чорні діри.

Також вам можуть бути корисні статті з розділу Астрономія.

Колапс у економіці

Про економічний колапс кажуть в ситуаціях, коли порушується баланс між попитом і пропозицією на послуги і товари. Порушення цього балансу проявляється різким зниженням економічного рівня, що призводить до спаду виробництва, банкрутства численних компаній і підприємств, порушень виробничих зв`язків.

Економічний колапс - це повільно розгортається послідовний процес. Його вивченням займають фахівці-економісти та інші діячі науки. При бажанні ви можете, наприклад, ознайомитися з теорією Міхаеля Лайтмана.

Також вам можуть бути корисні статті з розділу Економіка.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!