» » » Що відбувається, коли людина помирає?

Що відбувається, коли людина помирає?

Що відбувається, коли людина помирає?

Рано чи пізно всі ми вмираємо, однак передбачити час і причину смерті нам не під силу, ніхто не застрахований від цього. Ми можемо померти від тривалої і важкої хвороби або померти від нещасного випадку або ж бути наздогнати раптовою смертю, кожному свій ісход.Что відбувається, коли людина помирає? Це питання хвилює філософів, учених, письменників і багатьох інших вже не одне покоління. Швидше, це навіть вічне питання, відповідь на який людство ніколи, можливо, не отримає.

Смерть як в`янення плоті

З точки зору фізіології, людська смерть трактується як зупинка або припинення всіх біологічних процесів життєдіяльності організму (наприклад, дихання, травлення, розмноження і т.д). На біохімічному рівні смерть супроводжується розкладанням білків та інших біополімерів, які, в свою чергу, є основним субстратом життя. Природним процесом після смерті є розкладання трупа.

Чим ближче смерть, тим більше змінюються звичні для організму процеси, в тому числі емоційна складова. Давайте розглянемо, які аспекти зміни фізіології виділяють:

  1. Людина відчуває біль в разі важкого захворювання. Наприклад, рак легенів супроводжується болями в грудній області, важким задушливим кашлем, які віддають в грудну клітку. Дуже часто медицина не в силах полегшити цей біль медикаментозно, і пацієнту залишається тільки змиритися і в страшних муках чекати свого часу.
  2. Зміна емоційного фону хворого. З наближенням смертного години людина може втратити інтерес абсолютно до всього, словом, впасти в емоційну депресію. Людина може замкнутися в собі і обірвати всі контакти із зовнішнім світом, навіть відгородитися від близьких. У такі хвилини родичі повинні як ніколи підтримати близького їм людини, чиї дні полічені. Хворий може почати розмову на тему, що йому скоро потрібно кудись піти. Варто трактувати такі бесіди як підготовку до наближення смерті, події минулого і сьогодення можуть змішуватися при цьому в оповіданні. Хворого можуть наздогнати галюцинації, він починає розмовляти або бачити когось, кого ніхто інший не бачить, розмовляти з кимось або чути когось, хто вже давно помер.
  3. Наближення смерті привносить зміни в температурний режим тіла людини. Ділянка мозку, що відповідає за регуляцію температури, починає погано функціонувати. Температура може змінюватися досить часто і у великих діапазонах. Скажімо, вона може піднятися до 39 градусів Цельсія, людини при цьому кидає в жар і лихоманить, а вже через 15 хвилин температура падає до 36 градусів Цельсія, кінцівки при цьому можуть збліднути і навіть змінитися колір шкірних покривів.
  4. Зміни в сечовидільної системи. Дуже часто нирки припиняють виробляти сечу або вона набуває темно-коричневий відтінок, що пов`язано з втратою здатності фільтрації сечі в нирках.
  5. Людина з наближенням смерті фізично слабшає, він ледве може піднятися з ліжка і практично весь час спить. Виявляється надмірна сонливість, періоди неспання скорочуються з кожним відрахував днем.
  6. У хворого падає зір і погіршується слух.
  7. Дихання у хворого стає важким і вологим, в медичній практиці це прийнято називати "передсмертним хрипом".

Видові категорії смерті



Смерть може наступити з різних причин і при абсолютно різних обставин. Існує медична класифікація видів смерті.

насильницька смерть

Настає від впливу на людину факторів зовнішнього середовища:

  • від механічних пошкоджень гострими або тупими предметами, від вогнепальної зброї, транспортного засобу (аварія на дорозі);
  • від механічних асфіксій різного порядку: задуха, топлення, задушений петлею;
  • від отруєнь хімічними та токсичними препаратами;
  • від дії високих або низьких температур;
  • від впливу електрики.

ненасильницька смерть



Смерть фізіологічна (природна) або патологічна (від різних захворювань):

  • захворювання серцево-судинної системи;
  • органів дихання;
  • шлунково-кишковий тракт;
  • захворювання центральної нервової системи;
  • захворювання внаслідок злоякісних новоутворень (наприклад, ракові пухлини);
  • інфекційні захворювання (холера, малярія, ебола).

прикордонні стану

Буває так, що людина повертається з "того світу" в прямому сенсі цього виразу. Тут варто розповісти про термінальні стани, які представляють собою зміни, засновані на:

  • зниженні кисню в організмі людини;
  • збільшенні кислотності;
  • інтоксикації.

Для процесів термінальних станів істотним є згасання функції центральної нервової системи. Наростаюча гіпоксія, переважно в клітинах головного мозку, призводить до зміщення внутрішнього обміну, тягне серйозні зміни в клітинному складі. Потрібно відзначити, що ці процеси є оборотними, але при триваючої нестачі кисню вони переростають в незворотні, і це вже загроза життю людини. Тривалість термінальних станів залежить від інтенсивності розвитку гіпоксії і аноксії.

Існує кілька типів термінальних станів людини:

  • клінічна смерть - оборотний процес вмирання, прикордонний стан між життям і смертю. Згодом кардинально змінює світогляд і ставлення до світу людини. Тривалість клінічної смерті максимум 5-6 хвилин.
  • кома - так званий "глибокий сон". Для нього характерні втрата свідомості, відсутність реакції на зовнішні подразники, фактичне зникнення рефлексів, і т.д. Кома є наслідком сильного гальмування в корі головного мозку, що віддається в нижележащие відділи центральної нервової системи.
  • агонія - фінальна стадія згасання людини. Це незворотній процес, але в деяких випадках врятувати життя людині лікарі ще в силах, наприклад, при агонії внаслідок асфіксії або шокового стану.
  • колапс - стан, для якого характерно падіння кров`яного тиску і різке погіршення кровопостачання життєво важливих органів людини, таких як серце, печінка, легені. Колапс виникає як наслідок інфекційних захворювань, при сильних отруєннях і великої крововтрати.

По даній темі вам також будуть корисні наступні статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!