» » » На що хворіють кішки?

На що хворіють кішки?

На що хворіють кішки?

Багато "котолюби", напевно, здивуються, дізнавшись, скільки існує котячих хвороб. Їм здається, що їх гордому і незалежного пухнастому улюбленцю не страшні ніякі напасті. І вони частково мають рацію, доглянута кішка, яка перебуває під постійним наглядом ветеринара, зазвичай здорова. Але всі живі істоти, схильні до різних захворювань. Існує котяча ангіна і хвороба нирок, котячий хламідіоз і токсоплазмоз, котячий коньюктивит і отит, а також безліч інших інфекцій. Тому, поряд зі своїм домашнім лікарем, кожен власник кішки повинен знати ветеринара і звертатися до нього відразу ж, як тільки помітить певні зміни її самопочуття. Розповісти про все, чим хворіють кішки, неможливо, але господарям кішок необхідно знати, як проявляються і лікуються найбільш поширені у цих тварин захворювання.

Симптоми хвороби у кішок

Маленькі вихованці навряд чи розкажуть вам про свою хворобу. Тому людям важко зрозуміти чи хворіють кішки, може у їх вихованця просто немає настрою. Адже у кожної кішки свій характер, і якщо одна буде нявкати так, що навіть сусіди прибіжать, то інша може забитися під диван і там тихенько страждати. Перше, що потрібно зробити для тварини - це виміряти у нього частоту дихання і температуру. Жалібне нявчання, відсутність апетиту, неспокій і суєта повинні вас насторожити - це основні симптоми хвороби і іноді від оперативності ваших дій залежить здоров`я і навіть життя кішки. Розглянемо ознаки котячих захворювань більш детально:

  • тварина перестає чим-небудь цікавитися;
  • поступово втрачає апетит і дуже мало п`є;
  • кішки дуже охайні. І якщо ваша улюблениця не вмивається, і не точить кігтики протягом цілого дня, зверніть увагу на її поведінку;
  • тварина спить більше, ніж зазвичай - в два-три рази-.
  • чхає або кашляє;
  • у кішки болить живіт і чітко видно, що він роздутий, в цьому випадку можете дати кішці активоване вугілля;
  • постійна блювота або пронос;
  • гнійні виділення з носа або очей;
  • випадає третя повіка або як його ще називають «мигательная перетинка»;
  • кішка випльовує їжу або давиться їжею;
  • у неї важке, утруднене дихання;
  • у кішки болить лапа, вона накульгує або навіть кульгає;
  • кішка довгий час залишається в одній позі, іноді дуже незвичайної;
  • тварина кусає і чеше певну ділянку тіла.


Якщо ви виявили у своєї кішки два або три з перерахованих симптомів, негайно їдьте з нею до ветеринара або в ветеринарну аптеку, якщо ви вмієте надавати першу медичну допомогу домашнім тваринам. Краще не ризикуйте, і не ставте діагноз самостійно. Хвороб у кішок дуже багато, і вони дуже різноманітні, а ось їх прояви часто повторюються. Просте розлад шлунка, може виявитися серйозним захворюванням кишечника, а застуда - вірусною інфекцією.

хвороби вуха

Ми розібралися з ознаками захворювань, тепер давайте більш детально розглянемо, як можна самостійно допомогти тварині, якщо діагноз не викликає сумніву. Причиною того, що болять вуха у кішки може бути отит, який викликають умовно-патогенні грибки, що активізуються коростявими ураженнями і мікробами. Симптоми: запах і темно-коричневі виділення з вух, почервоніння вушної раковини, постійне почісування вуха. Основа лікування отиту - правильна очищення вушного каналу за допомогою розчинів і ліків.

У кішки болять зуби



Зуби у кішок можуть розхитуватися, випадати і обламуватися. Якщо кішка повільно жує їжу і лише на одній стороні, у неї погано пахне з рота, відвисла щелепа або капає слина, швидше за все у неї стоматит (виразки на мові і слизовій оболонці) або пародонтоз (опухли ясна). Якщо немає можливості записатися до лікаря - протирайте ясна ватним тампоном з розчином люголя і використовуйте для профілактики настій з деревію, шавлії, звіробою, кори дуба.

Інфекційні захворювання у кішок

Серед безлічі вірусних і інфекційних Котячий хвороб, найчастіше зустрічаються три:

  1. Котячий вірусний рино-трахент, іншими словами котячий грип. Багатьох власника кішок хвилює - Хворіють чи кішки на грип? Хворіють і проявляється він в сильній гіперемії слизової оболонки носа. Він дуже небезпечний для кошенят і в цілях профілактики краще зробити під час щеплення. Симптоми схожі на ті, що ми спостерігаємо у людей: чхання, кашель, висока температура, сонливість, кон`юнктивіт - у кішки болить очей і з нього виділяється гній, виділення з носа.
  2. Панлейкопенія або котячий ентерінной, в народі котяча чума. Ця хвороба - часто закінчується летальним результатом. Тому дуже важливо під час провести вакцинацію кошеня. Симптоми: низька температура, занепокоєння, біль, пронос, блювота, колапс, важке зневоднення. Якщо не ввести сироватку смерть настає протягом 24 годин.
  3. Котяча лейкемія - вірусне захворювання крові. У деяких порід кішок воно зустрічається дуже часто, тому беручи кошеня дізнайтеся про здоров`я його предків. Симптоми: схуднення, колапс. Ліки від цієї хвороби поки не знайдено - раптова смерть.

Тепер ви знаєте, як багато небезпек підстерігає вашу улюблену кішку. Тому пам`ятайте, найкраще лікування - це профілактика. Дбайте і доглядайте за своїм дорогим улюбленцем, і він ніколи не буде хворіти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!