» » » Як лікувати кошеня?

Як лікувати кошеня?

Як лікувати кошеня?

Кішки стали найпоширенішими домашніми вихованцями. Ці милі створіння здатні приносити радість людині, особливо якщо мова йде про маленьких кошенят. Однак улюбленець зможе вас розважати тільки, поки здоровий, адже хвороби не обходять стороною і цих тварин. Тому важливо знати, як лікувати кошенят.

травми кошеня

Маленький кошеня може отримати травму при необережному з ним зверненні, а також внаслідок падіння або удару. Якщо йому прищемили хвіст або лапу, потрібно обережно оглянути їх на предмет відсутності перелому. Зрозуміти що кошеня травмований, ви зможете через деякий час. Пошкоджене місце опухає, і тварина болісно реагує на дотики до нього. У цьому випадку потрібно відправитися до ветеринара, в найближчу клініку.

Нерідко кошенята забираються занадто високо і можуть звідти впасти і отримати сильний удар. Вони ще не так добре орієнтуються в просторі як дорослі кішки. Якщо кошеня впав, потрібно ненадовго залишити його в спокої. У більшості випадків, відлежавшись, вихованець повертається до звичного життя. Якщо ж поліпшення не настає, тварина слід відвезти в клініку, де йому буде призначений рентген.

хвороби кошеня

Тепер поговоримо про хвороби пухнастих вихованців, і про те, як запобігти їх, в яких випадках обмежитися самолікуванням, а коли не відкладати візит до ветеринара.

кон`юнктивіт



Одним з поширених захворювань кошенят є кон`юнктивіт. Причиною може бути інфекція, перенесена під час вагітності мамою-кішкою, або подряпини, якими маленькі кошенята часто травмують себе або один одного.

Доброю профілактикою даного захворювання стане щеплення для мами-кішки, а також підтримання чистоти в місці утримання кошенят.

Зрозуміти, що у кошеняти розвивається кон`юнктивіт, ви зможете по гнійним виділенням з очей і утворення кірочок, його повіки червоніють і припухають.



Лікувати це захворювання можна самостійно, промиваючи очі кошеняті 4 рази на день 2% розчином борної кислоти, після чого потрібно обов`язково закапати очні краплі з антибіотиком, такі як «Барс», «Тобрекс», «Ціпровет» і ін. Але в разі погіршення ситуації слід показати кошеня ветеринара.

пронос

Ще одним частим нездужанням маленьких кошенят є пронос. Чим лікувати кошеня, а також звертатися до клініки чи ні, залежить від ступеня тяжкості захворювання і його симптомів. Так, якщо понос у кошеняти з кров`ю, занадто частий або довго триває, або якщо до нього додалася блювота, то потрібна екстрена допомога ветлікаря. Краще якщо ви викличете його додому (багато ветеринарні клініки надають таку послугу), хворому кошеняті буде важко перенести поїздку і перебування в черзі.

В інших випадках можна лікувати пронос самостійно. Причин появи проносу у маленьких кошенят може бути три:

  1. Глисти. У цьому випадку потрібно дати кошеняті антіглістное засіб (наприклад, «Празіцід» у вигляді суспензії) в дозуванні зазначеної в інструкції. Зазвичай розраховується доза виходячи з маси тіла. Вік кошеняти не повинен бути менше місяця;
  2. Інфекція. Така, як каліцевіроз, вірусний перитоніт, хламідіоз. В цьому випадку займатися самолікуванням протипоказано. Кошеня повинен оглянути лікар. При особливо тяжких інфекціях вилікувати кошеня не вдається (туберкульоз, котяча чума);
  3. Неправильне харчування. Воно також може служити причиною розладу стільця. Тут можна обійтися своїми силами і просто збалансувати раціон вихованця.

Блохи, волосоїдів, кліщі

Зараження блохами і волосоїдів може передаватися від кішки-матері до кошеняті. Усувається проблема застосуванням інсектицидних шампунів, спеціально розроблених для кішок. З кліщами справа йде складніше, тут потрібно більш тривале лікування і спостереження фахівця.

Ознаки нездужання кошеня

Зрозуміти, що ваш улюбленець хворий, вам допоможуть наступні ознаки:

  • кошеня відмовляється від їжі або їсть занадто мало;
  • його живіт роздутий і твердий на дотик, має місце або запор, або пронос;
  • у тварини рясно течуть слюні;
  • кошеня сильно схуд, його руху неприродні;
  • випадає шерсть, з`явилася лупа, у кошеняти недоглянутий вигляд;
  • тварина жалібно і часто кричить, під час сну видає стогони.

Якщо у кошеняти один або кілька схожих симптомів, то потрібно обстежити його на предмет наявності будь-якого захворювання і своєчасно вжити заходів щодо його усунення. Додаткова інформація про лікування кішок міститься в статтях Як доглядати за кошеням і лікування кішок.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!