» » » Як народжуються кошенята?

Як народжуються кошенята?

Як народжуються кошенята?

Найчарівніші істоти, милі, пухнасті, ласкаві, грайливі, - все це про кошенят. Навіть якщо людина не любить зовсім тварин в будинку, йому сподобається зображення кошенят на листівках. Але ті, хто є власником кішки, у кого живуть ці чудові істоти, знають, що за зовнішньою красою ховається непростий процес ретельного догляду за вихованцями. І особливим пунктом в цьому списку справ коштує в`язка, вагітність кішки і народження малюків. Кішки звичайної «дворянської» породи найчастіше обходяться без допомоги під час пологів, а ось породисті мами потребують підтримки. Але про всяк випадок господарям всіх кішок треба знати, як народжуються кошенята, які можуть бути проблеми при пологах, що робити в тому чи іншому випадку.

вагітність кішки

Через місяць після зачаття у кішки з`являються перші ознаки вагітності. Вона починає багато підлещуватися, голосно муркотіти, частіше вилизується, більше спить, менше їсть. Ще через тиждень-два в животі вже можна промацати майбутніх кошенят. Під час вагітності кішці слід давати більше вітамінів, намагатися не перегодовувати її, не хвилювати її. Стресами для кішки може з`явитися зміна місця проживання, тобто новий будинок. Найстрашніше для неї - зміна господарів. На 5-6 тижні вагітності кішка починає вже доглядати місце для «гнізда», де вона народить кошенят і буде їх вигодовувати в перші дні їх життя.

За кілька днів до пологів

Треба знати, що вагітність у кішки триває від 63 до 70 днів. Так що у господаря є час, щоб уявити, якими народжуються кошенята, «надихнутися на подвиг» і приготувати все, що знадобиться для них. Якщо є можливість, купіть для кішки і кошенят великий кошик з невисокими бортиками, якщо коштів на це немає, то знайдіть коробку для цих цілей. Внутрішню сторону коробки можна обклеїти м`якою пухнастою тканиною. Для самих пологів треба заготовити рушники з натуральних тканин (бавовна, льон), ретельно випрати їх, прасувати гарячою праскою. Пощупайте живіт кішки: в ньому ворушаться кошенята? Значить, все йде добре, згідно з планом природи. За пару днів до пологів кішечка починає вилизувати і себе, і всіх тварин, що живуть поруч, як майбутніх кошенят. Відомі випадки, коли любов кішка в цей час дарувала і чужим кошенятам, і цуценятам, і залишилися без мами малюкам інших видів.

пологи



Кішки, як і жінки, по-різному переносять пологи. Хтось за півгодини вісьмох кошенят видає, а хтось мучиться по 8 годин. За добу до пологів одні кішки починають турбуватися, інші перестають їсти, а багато хто починає ховатися, щоб народити без стороннього спостереження. І ось це найнеприємніше. Адже найулюбленіше місце породіль - шафи з одягом. Якщо кішку там вчасно не знайти, то і речі все забрудняться, і в разі потреби допомогти ви не зможете цього зробити, тому що просто про проблему не впізнаєте. Тому треба уважно стежити за кішкою перед пологами. Якщо вона раптом пропала, то цілком можливо, що вже народилися кошенята. Що робити, якщо ви все-таки зловили момент і кішка народжує на своєму місці?

У кішки починаються перейми, тобто потуги. Все тіло її починає скорочуватися, напружуватися, зіниці розширюються, температура носа підвищується. Перші сутички досить сильні, тому перший кошеня з`являється без проблем. Якщо кішка відчуває себе погано, то викличте ветеринара і займіться кошеням: очистіть йому дихальні шляхи, витріть слиз, відріжте пуповину. А якщо кішка почувається чудово, що буває найчастіше, віддайте їй кошеня, нехай вона сама його вилиже. Це стимулює подальші сутички і прискорює появу на світ наступних кошенят. Можна так само допомогти кішці, погладжуючи їй живіт від передніх лап до задніх.



Перед самим моментом поява кошеня на світло, кішка сідає. Починається сутичка, в результаті з`являється кошеня. А може і кілька кошенят. Але найчастіше в результаті однієї сутички народжується одне кошеня. Слабкі кішечки народжують лежачи.

Сутички можуть бути настільки слабкими, що кошеня не може вийти з родових шляхів. Ветеринари рекомендують капнути кішці в піхву піпеткою тепле масло, погладжувати живіт, як би підштовхуючи кошеня.

кошенята

Допомагати чи кішці в першому туалеті кошенят залежить від того, скільки народжується кошенят. Якщо в одну сутичку з`явилося відразу кілька малюків, то кішка зможе зайнятися тільки одним. А ваше завдання - прийом інших. Треба розірвати навколоплідної оболонку, стерильною марлею очистити рот і ніс малюків. Після цього вони починають пищати. Кішка дуже ревно реагує на ці крики, починає метушитися, прагнучи вилизати відразу всіх кошенят. Найчастіше у неї це добре їздить, тож довірте всі ці процедури новоявленої мамі.

А ось якщо народився кошеня досить мляво, то треба буде його спочатку розтерти рушником, якщо це не допоможе, капніть йому в рот стимулятор дихання.

Після того, як кішка з`їсть плаценту, у неї відразу прибуває молоко. Кошенята це відчувають і відмінно знаходять соски мами, починають їсти. При народженні кошенята важать в середньому по 100-120 грамів. Кошенята з меншою вагою виживають рідко. Якщо народжується 3-4 кошеня, то матуся справляється з ними відмінно. А ось якщо з 6 і більше, то їй обов`язково доведеться допомагати. Перша трапеза кошенят триває близько 20 хвилин, їх животики округлюються, вони обтикатимуться мордочками в живіт мами і спокійно сплять, поки не зголодніє.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!