» » » Тічка у кішки, що робити?

Тічка у кішки, що робити?

Тічка у кішки, що робити?

Взявши в будинок кішечку, багато хто навіть не замислюються про те, що буде, коли вона виросте. Але час минає і у тварини починається статеве дозрівання, з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками. І тоді вже господарі в «шоці» запитують у знавців, а якщо почалася тічка у кішки - що робити. Давайте для початку розберемося, коли настає статеве дозрівання і як це проявляється.

статеве дозрівання

Вік дозрівання кішок залежить від наступних факторів:

  • Порода. Короткошерсті «дорослішають» раніше.
  • Умови утримання. Домашня тварина зазвичай дозріває пізніше вуличної кішки.
  • Якості їжі і ваги тварини. У малогабаритних кішечок, зрілість приходить пізніше.

В середньому ж, цей період настає в 6-8 місяців і триває близько 8 років. Хоча, були випадки коли кішка приводила потомство і в 15 років.

Ознаки статевого дозрівання кішок

Еструс (тічка у кішок) це особливе психо-фізіологічний стан тварини, які наступають в період статевого дозрівання кішок і вказує на те, що ваша кішка готова стати мамою і для цього їй потрібен кіт. У цей період у вихованця може статися різка зміна поведінки. Можуть проявитися ознаки агресії або, навпаки, кішка стане дуже ніжною. Якщо тварина погладити по загривку або біля хвоста, вона стане припадати на передні лапи, відставляти таз і піднімати хвіст. Все це супроводжується гучним бурчанням або наполегливими криками.



Тічка у кішок не супроводжується кров`яними виділеннями і це вже добре. Іноді помічається зниження апетиту, слизові виділення зі статевих органів і їх припухлість. Хоча буває і безсимптомний перебіг тічки. Тривалість і частота цього періоду залежить від породи та умов утримання кішки, пори року. Зазвичай тічка триває 6-8 днів, якщо справно і запліднення не відбулося, вона може повторитися через 25 днів. А взагалі, це суто індивідуально для кожної тварини. Наприклад, ожиріння може бути причиною відсутності тічки, у деяких породистих кішок період між тічки становить 18-25 днів, а у кого-то це трапляється всього 2-3 рази в рік.

Що робити при тічці

Найприродніший спосіб припинити всі ці «неподобства», знайти кішці кота. Але, тут варто враховувати наступні моменти:

  • Вік кішки. До року не рекомендується парувати тварина, так як вона ще не готова.
  • Чи готові ви взяти на себе виховання кошенят?
  • Занадто часті пологи виснажують кішку.

Другий варіант - дати кішці таблетку. Тут теж свої нюанси. Гормональні препарати можна давати тварині частіше 2-х разів на рік. Вони призводять до гормонального збою в організмі кішки, що зумовлює появу пухлин.

Третій спосіб - стерилізація. Він вирішить вашу проблему раз і назавжди. І таке питання, що стосується того, якщо тічка у кішки - що робити, відпаде сам собою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!