» » » Як народжують кішки?

Як народжують кішки?

Як народжують кішки?

Вагітність кішки може протікати в терміни від 58 до 72 днів. У більшості випадків то, скільки народжує кішка, залежить від кількості виношуваних кошенят і породи кішок. У чотириногих з короткою шерстю або її відсутністю вагітність може протікати на 10 днів менше, ніж у довгошерстих порід. Також терміни виношування зменшуються при найменшій кількості потомства. Потомство кішки не перевищує 6 кошенят.

Як починаються пологи у кішки

Зазвичай на початку пологів тварина намагається знайти найзатишніше і затишне місце, при цьому бігає по всьому простору. Якщо ви хочете допомогти своїй улюблениці, то знайдіть їй щільну картонну коробку, покладіть туди м`яку тканину, а потім і саму кішку. Цю коробку потрібно прибрати в тепле і тихе місце без яскравого світла і гучного шуму.

Дуже важливим стає питання про те, як кішки народжують. Все це супроводжується частим сечовипусканням, а також зниженням температури тіла. Перед тим як почнуться самі пологи, протягом останніх годин кішки навідріз відмовляються від їжі. Сутички на початковому етапі дуже швидкі, зазвичай вони тривають кілька секунд. Зрозуміти це можна по поведінці кішки, вона починає видавати звуки і проявляти занепокоєння. При цьому з піхви тваринного виступає прозора слиз - пробка, яка тримала гирлі шийки матки. Також може виступати кров.



У середньому тривалість між переймами не перевищує 30 хвилин. У деяких випадках варто звернутися за допомогою до ветеринарного лікаря, якщо сутички у кішки тривають понад три години, при цьому не з`являється результату. У деяких випадках, коли кішка народжує кошенят, допомога не потрібна, але більшість вихованців просто потребують підтримки.

Процес пологів у кішки

У більшої кількості кішок пологи тривають кілька годин, але буває, що вони затягуються до 1,5 доби. Для того щоб кішка народила кошенят швидше і безболісніше, потрібно ввести внутрішньом`язово 0,5 мл. «Гамавіта». Зробити це необхідно, як тільки почнуться перші ознаки пологів, а саме сутички або відхід пробки. Після цього буде легше не тільки кішці, але і кошенятам. Шийка матки починає розкриття протягом 3 годин після перших сутичок. У цей час навколоплідні води і плодовий міхур проникають в канал. Після того як міхур досягає виходу, він розривається, і води виходять назовні.



Далі починається процес появи на світло кошенят. Найголовніше - щоб пологи почалися не пізніше, ніж через годину після відходження вод. Перший кошеня може з`являтися на світло набагато довше за всіх, але варто пам`ятати, що цей час не повинно перевищувати 5 годин. Якщо після проходження цього часу кошеня не з`явиться на світ, то необхідно знову зробити укол і викликати ветеринара. Поява потомства зазвичай відбувається з інтервалом в 15 хвилин незалежно від того, скільки кошенят народжує кішка. Важливо стежити за з`являються кошенятами. Потрібно пам`ятати про те, що кішка повинна облизувати кошеня при появі на світ, тим самим вона стимулює його кровообіг і злизує слизову оболонку. Якщо цього не відбувається, то необхідно власноруч розірвати плівку і відсмоктати за допомогою спринцівки слиз з носа і рота. Також треба перев`язати пуповину, для цього знадобиться нитка, яку обмотують на відстані 3-4 сантиметрів від животика і обробляють розчином прополісу (5%). У більшості випадків кішки самі відгризають пуповину.

Як допомогти щойно народженому кошеняті

Трапляється таке, що кошеня, ще перебуваючи в слизовій оболонці, робить перший вдих, тим самим в його легені потрапляє рідина, і він захлинається. У таких ситуаціях можна швидко ввести ін`єкцію «Гамавіта», для маленької тварини доза становить 0,1 мл., Вводиться також внутрішньом`язово. Також можна спробувати видалити слиз і трохи потрясти тварина. Для цього необхідно опустити його вниз головою і акуратно натискати на грудну клітку. У комплексі з цією процедурою роблять штучне дихання. Однак не варто продовжувати процес більше трьох хвилин.

Ще одним способом реанімації є так звана відкачка. При її використанні кошеня загортають в тканину і кладуть між долонь, головою на вказівний палець. Далі потрібно різко опустити тварина вниз, описуючи рукою дугу, при цьому не забуваючи періодично натискати на грудну клітку у напрямку вниз і відсмоктувати слиз з носа. Дана процедура проводиться до появи ознак життя.

Для того щоб більш детально зрозуміти весь процес пологів, можна подивитися відео, як народжують кішки, і цілісно оцінити те, що відбувається.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!