» » » Що таке норматив?

Що таке норматив?

Що таке норматив?

Нормативи - як часто працівникам тієї чи сфери доводиться стикатися з даним поняттям! Люди здають норми ГТО, продають продукцію, що відповідає нормам. Норми і стандарти заповнили всю нашу життя. Розглянемо докладніше, що таке нормативи, як їх здають, де вони повинні дотримуватися і враховуватися.

Слово "норматив" походить від слова "норма". Корінь слова "норма" (norma) латинського походження і в буквальному перекладі означає "правило". Значить, норматив - це дотримання певних правил.

Сфери вживання слова "норматив"

  • Це економічний термін. Його використовують в різних сферах економіки: у виробництві, торгівлі, обміні. Приклад: "Нормативи з продажу зерна державі сільські райони РФ не тільки виконали в минулому році, але і значно перевиконали".
  • Нормативи бувають і технічні. Вони використовуються при створенні певних деталей, механізмів та іншої продукції промисловості. Приклад: "Продуктивність праці працівників підприємства визначається за кількістю виробленої ними продукції і по відповідності її технічним нормативам".
  • Існують певні екологічні нормативи для господарюючих суб`єктів. Приклад: "Без відповідності виробництва екологічним нормативам підприємець не отримає ліцензію".
  • У спорті теж існують певні нормативи. Їх враховують при проведенні різних змагань і спортивних заходів. Приклад: "Сьогодні працівники здавали нормативи ГПО".

Про значення слова "норма" можна прочитати в статті Що таке норма.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!