» » » Що таке калькуляція?

Що таке калькуляція?

Що таке калькуляція?

Коли ми чуємо слово "калькуляція", ми ясно розуміємо, що воно є однокореневі до слова "калькулятор" і означає якось пов`язано з підрахунками. Так що ж таке калькуляція?

Дійсно, calculatio з латинської перекладається як "рахунок, підрахунок, обчислення". Найчастіше цей термін використовується у значенні підрахунків собівартості виробництва будь-якої продукції.

Як провести калькуляцію витрат на виробництво

Що потрібно врахувати, щоб обчислити витрати на виробництво продукції? Найбільш витратними статтями є витрати на:

  • придбання сировини і матеріалів;
  • обладнання для виробництва;
  • зарплату працівників;
  • транспортні витрати для доставки товарів до місць продажу;
  • реалізацію продукції.

Як правило, вираховується собівартість виробництва одиниці продукту. Отримана цифра надалі є основою для визначення кінцевої ціни на товар.

Калькуляція може бути плановою та фактичною. Планова калькуляція проводиться на попередньому етапі. Тут на основі певних економічних нормативів розраховується прогнозна собівартість продукції. Фактична калькуляція проводиться після запуску виробництва товару і показує реальні витрати на випуск продукції.

Однак термін "калькуляція" можна використовувати і у всіх інших ситуаціях, пов`язаних з проведенням підрахунків. Наприклад, можна говорити про калькуляцію понесеного збитку. До речі, прочитайте спеціальну статтю Як стягнути збитки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!