Як закрити рахунок в 1с?

Як закрити рахунок в 1С?

В 1С: Підприємство пропонується певний порядок закриття кожного з рахунків. Найчастіше користувачеві досить вибрати, який рахунок йому необхідно закрити. Проблеми виникають тоді, коли навіть немає можливості внести зміни в алгоритм закриття того чи іншого рахунку.

На допомогу бухгалтерам розроблена універсальна обробка «Закриття рахунків», вбудована в 1С: Бухгалтерія. Пропонована настройка допомагає розширити можливості закриття бухгалтерських рахунків і формування списку проводок для місячних / річних звітів. Програма дозволяє в автоматичному режимі формувати заключні проводки.

Для реалізації в програмі окремих алгоритмів обліку використовуються деякі ознаки рахунків, наприклад:

  • Сальдо або балансові рахунки;
  • Періодичність закриття рахунків, алгоритм їх закриття;
  • Грошовий облік на рахунках;
  • Структура кодів на рахунках;
  • Належність до системи рахунків (групи, підгрупи, розділи в планах).

Для закриття кожного рахунку буде використовуватися свій алгоритм, тому розглянемо закриття на прикладі 20 рахунку.

Закриття рахунку 20

Рахунок 20 «Основне виробництво» в бухгалтерському обліку відноситься до витратними рахунками. На цьому рахунку збираються всі витрати, які відносяться до виробничого циклу підприємства. Для того щоб мати можливість визначити результати роботи підприємства, необхідно володіти інформацією про собівартість виробленої продукції.

До витрат, які впливають на собівартість продукції, що випускається, послуг, що надаються, відноситься заробітна плата, сировина, матеріали та інші витрати виробництва. Всі виробничі витрати зараховуються в Дт 20 в кореспонденції з рахунками 10, 70, 69, 02, 05, 25 та інші.

Підставою для запису проводки по Дт і Кт рахунку 20 можуть бути тільки первинні документи. Всі витратні рахунки, в тому числі і рахунок 20, необхідно закрити. Закриття рахунку 20 проводимо в кінці кожного місяця для визначення фінансових показників підприємства.

Оборот Дт 20 показує витрати на виробництво, але ні в якому разі він не може бути собівартістю продукції. Не виключено вхідний дебетовесальдо. Витрати можуть бути списані тільки на готову продукцію. При незавершеному виробництві на рахунку 20 буде залишатися дебетовесальдо.

В кінці місяця проводиться збір всіх витрат і розрахунок незавершеного виробництва, після чого всі витрати списуються з Кт 20 на Дт 90.2

У таблиці показано приблизний набір проводок по сч.20

зміст

Дт

Кт

Нарахування амортизації ОС

20

02



Заробітня плата

20

70

Страхові внески

20

69

списані матеріали

20

10

списуємо витрати

90.2

20

Однак потрібно знати, що якщо організація займається виробництвом, то закрити рахунок 20 практично неможливо. Це пов`язано з тим, що при безперервному циклі виробництва завжди буде «незавершенка». Вона відіб`ється дебетових залишком на рахунку 20.

Якщо основний вид діяльності організації - виконання робіт, то провести закриття рахунку можна лише в рідкісних випадках. Повністю закрити 20 рахунок можна лише в сфері надання послуг.

Основна проблема, що виникає під час закриття рахунків, - це те, що деякі з них не завжди можуть бути закриті через наявність залишку на рахунку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!