» » » Що таке депозит?

Що таке депозит?

Що таке депозит?
Що таке депозит?

Заробити гроші тепер можна практично завжди і будь-де. Так, можна отримати певний відсоток від співпраці з банком - для цього потрібно стати депозитором. Однак для початку потрібно розібратися в основних поняттях. Розглянемо докладніше, що таке депозит і яким він буває.

Депозит - грошова сума, яку передають кредитній установі від фізичної або юридичної особи з метою отримання в подальшому доходів від відсотків в результаті різних операцій з вкладеними коштами.

Щоб стати депозитором, потрібно мати грошову суму, яку можна вкласти в банк, і скласти договір депозиту з потрібним підприємством. Якщо в статуті підприємства забороняється створювати депозити, можна оформити вексель або скласти договір про незнижуваного залишку на рахунку, куди потім підуть наступні нарахування відсотків.

Депозитні вклади

Депозитні вклади допомагають згодом отримати гарантований грошовий дохід. Після того як закінчується термін дії договору, вкладник отримує назад вкладені кошти разом з відсотками. Серед основних видів депозитів можна виділити наступні: кредитний, валютний, митний, державний, банківський. Розглянемо загальну схему відкриття депозитного вкладу.

Крок 1

Щоб зробити депозитний вклад, спочатку потрібно вирішити, яку суму ви можете покласти на нього. Чим більше вкладена сума, тим більший відсоток згодом нараховується. Щоб отримати високу ставку, часто потрібно внести на рахунок суму, яку не можна знімати до закінчення терміну договору. Дострокове розірвання тягне за собою грошові втрати.

крок 2

Далі слід визначитися з терміном вкладу, зазвичай пропонований період часу - від одного місяця до кількох років. Чим більший період часу обраний, тим вище відсоток.

крок 3



Далі потрібно визначитися з системою нарахування відсотків з вкладу. Краще вибрати вклад з частою капіталізацією - від нього можна отримати більший дохід.

види депозиту

Вклад на вимогу

Депозит без вказівки певного терміну зберігання грошових коштів. Гроші вкладника зберігаються на розрахунковому або контокоррентном рахунку. Найчастіше ці кошти використовуються для розрахунків різних організацій і фінансування населення.

Відсотки для строкових депозитів в цілому нараховують по ощадних вкладах. Гроші за окремою угодою з банком або відповідно до законодавства можуть бути депозитом до запитання. Якщо договір не передбачає певних умов, банк може змінювати розмір відсотків.



Відповідно до ГК РФ депозитор має право повернути гроші за вимогою. Винятки можуть становити вклади юридичних осіб на особливих умовах договору. Грошові кошти можна отримати банківським переказом, готівкою або по чеку.

Строковий вклад

Строковий вклад - депозит на певний термін, по його закінченні гроші повністю знімають. Ці вклади менш ліквідні, проте можуть принести хороші гроші. Термін може становити від декількох місяців до декількох років.

Терміновий вклад не передбачає вилучення грошей або поповнення рахунку. У разі дострокового зняття коштів вкладник повинен сплатити штраф або ж значно буде знижено відсоток вкладу.

Певний термін дозволяє банку спланувати використання коштів, тому відсоток за такими вкладами вище. Також термінові рахунки не потребують великих витрат на обслуговування.

Найчастіше для оформлення такого вкладу використовують договір про відкриття вкладу і внесення коштів на рахунок депозитора. На основі даного договору банк формує юридичну справу, в якому використовуються всі документи, що стосуються відносин депозитора і банку, а також документи, пов`язані з податкових виплат.

Відсотки за цим вкладом можуть бути вирахувані наступними способами:

  • за формулою з простими відсотками;
  • за формулою зі складними відсотками;
  • з використанням плаваючої або фіксованої ставки;
  • якщо спосіб не вказано, то нарахування відбувається за формулою з простими відсотками при обліку фіксованої ставки.

Законодавство РФ про банківські вклади

Якщо ви збираєтеся відкрити свій вклад у банку, то попередньо вам буде корисно ознайомитися з законодавством у цій галузі.

Депозит є досить надійним засобом доходу, якщо його створюють і використовують під час нормального і стабільного розвитку економіки. Створення банківського депозиту - це менш ризикований, але і менш вигідний спосіб, так як заробити багато грошей на відсотках не вийде. Дохід залежить від кількості вкладених коштів (при більшій сумі більший дохід) і від часу (чим довше існує депозит, тим більший дохід з нього можна отримати).



Увага, тільки СЬОГОДНІ!