» » » Транзакція: що це?

Транзакція: що це?

Транзакція: що це?

Ми часто чуємо такий термін, як транзакція. Що означає це поняття? Як правило, під ним розуміється переказ грошових коштів, проте є й інші трактування цього визначення.

Розглянемо, в яких сферах може бути використано поняття транзакції.

поняття транзакції

В інформатиці

В інформатиці під транзакцією розуміється група операцій, яка розглядається і обробляється одночасно. В даному випадку ця процедура потрібна для складання СУБД, в яких транзакція дозволяє виконувати команди одночасно, наприклад, відмітка про помилку з подальшою її записом в базі даних, що по суті своїй є автоматичним веденням журналу дій.

У фізиці

У фізиці транзакція є ключове поняття квантової механіки в рамках інтерпретації, яке було запропоновано Джоном Крамером і являє собою пояснення квантових взаємодій в умовах стоячої хвилі.

У психології



У даній сфері транзакція є факт передачі інформації між двома особами. Тобто, діалог або ж встановлений комунікативний контакт.

В економіці

В економіці, кажучи про транзакції, зазвичай мають на увазі банківську. Під банківською транзакцією називається свого роду договір, який має на увазі операцію, що стосується рахунку клієнта. На даний момент транзакції поділяють на оффлайн і онлайн типи. Розглянемо цей тип транзакції докладніше.

банківська транзакція



Транзакцію можна ініціювати за допомогою письмового розпорядження або ж за допомогою електронного розпорядження, за допомогою інтернет-банкінгу. Транзакція має два стани: може бути виконане або виконана.

Як правило, банківська транзакція здійснюється за допомогою платіжної картки. Для здійснення транзакції необхідний платіжний термінал, оплата може відбуватися як самостійно, так і за допомогою співробітника. Термінал, який має на своєму утриманні торгова точка або ж якась компанія, що надає комерційні послуги, повинен бути зареєстрований банком-еквайром, який буде обслуговувати цей термінал.

Під час здійснення транзакції дані зчитуються з платіжної карти і потрапляють в операційний центр. Зчитування даних відбувається в платіжній системі, в якій ідентифіковані банк-еквайєр і банк-учасник, клієнтом якого є власник картки. Найбільш поширеними платіжними системами зараз є Visa і MasterCard.

Як відбувається банківська транзакція

  1. Платіжній системі необхідно перевірити номер карти, а саме просканувати її з метою дізнатися, чи знаходиться вона в stop-листі.
  2. Після отримання позитивного запиту платіжна система відправляє запит в банк-емітент, який випустив дану картку.
  3. Банк-емітент направляє даний запит в авторизаційний центр, в якому карта буде проходити перевірку на легальність транзакції. Це робиться з метою запобігання шахрайства та перевірки на порушення умов договору обслуговування.
  4. Після чого відбувається перевірка PIN-коду, введеного власником картки, а також перевірка залишку коштів на рахунку або ж, якщо карта є кредитної, платіжного ліміту.
  5. Якщо всі етапи перевірки були пройдені успішно, банк-емітент направляє запит через платіжну систему прямо в торговельну точку.
  6. Далі банк емітент здійснює розрахунок з банком-еквайром, який є держателем терміналу: платіжній системі надходить комісія за її використання.
  7. Далі відбувається списання коштів з платіжної картки клієнта. На цьому транзакція завершується.

оффлайн транзакція

Тепер розглянемо, як відбувається оффлайн транзакція.

  1. Оффлайн транзакція відбувається без звернення до банку-еквайєра.
  2. Гроші просто залишаються на рахунку терміналу, власником якого є еквайєр-банк.
  3. Списання коштів з рахунку клієнта відбувається миттєво, а гроші з терміналу надходять на рахунок банку-еквайра після того, як термінал буде підключений до каналу зв`язку для передачі інформації. Прикладом такої оффлайн системи є платіжна система Сберкарт.
  4. Плюси такої системи полягають в тому, що вона виключає затримки при зверненні в банк-еквайєр, якого, власне, і не відбувається, на відміну від випадку з онлайн транзакцією.
  5. Таким чином, власник картки, який здійснює оффлайн транзакцію, мінімалізує ризик втрати часу і отримання відмови від банку-еквайра, причина якого може бути зовсім не в його карті, а у відмові яка обслуговує термінал-системи.

Прочитайте про інших визначеннях в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!