» » » Що таке овердрафт?

Що таке овердрафт?

Що таке овердрафт?

Одна з ознак нашого часу - це бурхливий розвиток кредитування громадян. Сьогодні важко знайти людину, яка б не знала, що таке кредитна карта, споживчий кредит, іпотека і так далі. Одним з видів кредитних продуктів є овердрафт. Однак з таким кредитом багато поки ще не знайомі. Що ж таке овердрафт?

Термін "овердрафт" походить від англійського слова overdraft, що в перекладі на російську мову означає "перевитрата". Овердрафт як банківська послуга - це невеликий короткостроковий кредит, що надається організаціям і громадянам у разі витрачання на рахунку або карті власних коштів.

особливості овердрафту

Що таке овердрафт в банку і в чому його особливості? До основних характерних рис овердрафту можна віднести:

  • обмежений обсяг. Як правило, ліміт наданого овердрафту не перевищує 50% від регулярних надходжень грошей на рахунок або карту (наприклад, щомісячної зарплати);
  • короткі терміни погашення. Отриманий овердрафт клієнту необхідно погасити протягом одного-двох місяців;
  • овердрафт не можна оплатити частинами. Цей кредит гаситься повністю в момент наступного надходження грошей на карту. Що залишилися після гасіння овердрафту кошти зараховуються на дебетовий рахунок;
  • відсотки за користування овердрафтом нараховуються щодня за фактичну кількість днів користування кредитом;
  • овердрафт - це поновлюваний кредит. Після того, як відбулося гасіння боргу, ліміт на овердрафт відновлюється.

Як приклад покажемо, що таке овердрафт в Ощадбанку. Ощадбанк надає можливість власникам деяких видів зарплатних карт можливість отримати гроші в борг понад наявні на карті коштів в межах від 1 до 30 тис. Рублів (залежить від рівня зарплати), але не більше 50% від щомісячного доходу. Оплатити кредит необхідно протягом 30 днів з дня формування звіту по карті. Вартість кредиту - 20% річних (з можливістю зміни банком в односторонньому порядку). Плата за прострочену заборгованість становить 40% річних. Переведення в готівку овердрафту відбувається без комісії (на відміну від засобів на кредитній карті)

Як оформити овердрафт



Для фізичних осіб овердрафт - це найчастіше додаткова послуга для користувачів пластикових карт (дебетових, зарплатних, кредитних). Цю послугу можна підключити як при отриманні картки, так і при додатковому зверненні в офіс.

Ознайомтеся зі спеціальною статтею що таке овердрафтна карта банку.

види овердрафту

  • Дозволений овердрафт. Це кредит, отриманий за згодою банку.
  • Недозволений (технічний) овердрафт. Формується без згоди банку. Виходить при нарахуванні комісій за певні операції і відсутності на мапі коштів для списання. Приклади: зняття готівки під залишок в банкоматі іншого банку, зняття грошей у валюті, відмінній від валюти рахунку, списання оплати за обслуговування картки при нульовому балансі. В Ощадбанку за недозволений овердрафт стягується 40% річних.

Плюси і мінуси овердрафту

До позитивних рис овердрафту можна віднести можливість легкого отримання грошей "до зарплати".

Негативні риси:

  • невеликий обмежений ліміт;
  • необхідність повертати кредит повністю в короткий термін;
  • формування звички жити невідповідно до своїх достатків.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!