» » » Що таке портфель?

Що таке портфель?

Що таке портфель?

У банківській справі часто користуються терміном «портфель», для позначення будь-якої сукупності послуг. Так як банки в основному або кредитують, або інвестують, види портфелів можуть бути кредитними та інвестиційними.

Отже, що таке кредитний портфель? Фізична або юридична особа бере в банку під відсотки в борг гроші. Заборгованість по основній сумі кредиту та набігає відсотків і є кредитним портфелем. Якщо вже бути більш точними, кредитний портфель це - сукупність заборгованості певного клієнта за основним догу або кредитними операціями на конкретну дату. Як відомо, відсотки можуть нараховувати на всю суму кредиту відразу або на залишок заборгованості за кредитом, тому в залежності від умов кредиту, на певну дату сукупність заборгованості буде різна. Крім того, є умови, що стосуються дострокового погашення.

Існують кілька видів кредитних портфелів. Банк видає кредити фізичним та юридичним особам, в залежності від цього і формуються різні визначення, що таке портфель.

види портфелів

Поділяють на ризик-нейтральний і ризикований кредитний портфель. Перший має низький показник ризикованості, другий - високим. Так само для фізичних осіб пропонують оптимальний збалансований кредитний портфель з помірними відсотковими ставками і плавним графіком погашення.

Крім кредитних, банки надають інвестиційні портфелі - іншими словами, набір інвестицій. Інвестиціями можуть виступати цінні папери, реальні гроші. Залежно від ризикованості портфеля їх поділяють на агресивні або пасивні. У першому типі, активи формуються з високою прибутковістю і високим рівнем ризику, у другому випадку - структурують портфель згідно з ринковим індексом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!