» » » Що таке пасив?

Що таке пасив?

Що таке пасив?

Пасив - це термін бухобліку, одна з частин бухгалтерського балансу підприємства. Пасив розташовується в правій частині балансу і протилежний активу.

В активі зазначаються відомості про всіх ресурсах підприємства, які можна використовувати для отримання прибутку (нерухомість, обладнання, транспорт, грошові кошти, акції, нематеріальні активи). А в пасиві балансу перераховані джерела отримання цих активів.

Про те, що таке баланс і активи, дивіться в статтях:

структура пасиву

Що таке пасив? За рахунок чого формуються активи підприємства? Таких джерел три:

  1. Статутний капітал.
  2. Прибуток від виробничої та інвестиційної діяльності.
  3. Кредиторська заборгованість.

Пасив є зобов`язання підприємства перед різними особами та організаціями, за якими в подальшому доведеться розраховуватися. До таких осіб і організацій належать: засновники, інвестори, кредитори (банки), постачальники, комунальні служби, персонал підприємства, податкові органи, пенсійний фонд і т. Д.

У пасиві перераховані всі напрямки, куди можуть витекти активи.

Баланс між пасивом і активом

Пасив підприємства завжди має дорівнювати активу. Якщо, наприклад, організація придбає обладнання на 150 тисяч рублів, її матеріальні активи зростуть на цю суму. Але виникне аналогічна заборгованість перед постачальником (пасив). Після того, як буде проведено повний розрахунок, пасив ліквідується. Але відповідно і зменшиться сума на розрахунковому рахунку (зменшиться актив).

Якщо пасиви не рівні активів, значить баланс зведений неправильно. І це вже не баланс, а дисбаланс.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!