» » » Що таке звіт?

Що таке звіт?

Що таке звіт?

Практично у всіх видах діяльності доводиться працювати з тим чи іншим видом звітності. Ставитися до цього заняття потрібно серйозно. Адже на підставі звітів оцінюють продуктивність роботи, проводять її аналіз. Давайте розберемося, що таке звіт, які бувають види звітностей і в яких сферах вони використовуються.

Звіт - це письмове або усне повідомлення з конкретного питання, яке засноване на документальних даних. Вже з визначення зрозуміло, що всі звіти діляться на дві великі групи: письмові та усні. Письмові, в свою чергу, можуть бути короткими або розгорнутими. Звіт може називатися по-різному: в науці - доповідь, в армії - рапорт. Звіти можуть писатися як в довільній формі, так і в передбаченої законодавством.

види звітності

Залежно від обсягу, звітність буває приватна і загальна. У першому випадку в звіти включаються тільки ті відомості, які характеризують роботу конкретної структури підприємства (відділення, відділу, кафедри і т. Д.) Або конкретного напрямку його діяльності. Загальна ж звітність присвячується роботі підприємства в цілому.

Виходячи з цілей складання (призначення), звітність ділять на зовнішню і внутрішню. Зовнішня звітність потрібна для взаємозв`язку підприємства і користувачів, партнерів або державних структур. Вона служить для інформування їх про результати діяльності та майнового стану підприємства. Внутрішня звітність ведеться для оптимізації управління фірмою, розробки планів її подальшого розвитку, аналізу діяльності.



Також звіти можна класифікувати в залежності від періоду, який їм охоплюють. За цим параметром розрізняють періодичну і річну звітність. Будь-який звіт, на якому поставлена Внутригодовая дата, називають періодичним. Інтервали часу залежать від типу звіту. Це може бути день, тиждень, декада, місяць, квартал, півроку.

Фінансова звітність

Скрупульозне ведення фінансової звітності - обов`язковий елемент успішного функціонування підприємства. Адже рух коштів - це один з основних показників діяльності компанії.



Розрізняють основні чотири групи фінансової звітності:

  • бухгалтерський баланс - в цих звітах в грошовому еквіваленті висловлюють дані про активи та пасиви компанії;
  • звіт про фінансові результати - в них вказується, які доходи і витрати отримувало / несло підприємство протягом певного періоду часу. В кінці вказують фінансові результати, які представляють собою суму доходів (зі знаком +) і витрат (зі знаком -);
  • звіт про власний капітал - в ньому відображається інформація про рух статутного, резервного, додаткового капіталів та рух нерозподіленого прибутку або непокритого збитку;
  • звіт про рух коштів - містить в собі дані різниці між притоком і відтоком грошей за певний період.

медична звітність

У медицині також существу.т свої специфічні звіти. Для різних типів медустанов держава висуває свої вимоги до звітності. Така документація необхідна для аналізу поширеності різних захворювань, пропускної здатності, обсязі діяльності, контролем за кількістю кадрів, матеріального забезпечення лікарень, поліклінік і т. Д.

Звіти в системі освіти

У вигляді звітів надається інформація і про функціонування освітніх установ. Звіти пишуться як педагогами, так і керівництвом установи, а також представниками Міністерства. У них знаходять відображення дані про успішність учнів, їх кількості, проведенні позакласних освітніх заходів, розробці авторських програм, успіхи учнів на різних конкурсах, організації практик.

Дізнатися, як правильно написати звіт, можна зі статті Як написати звіт.

Якщо вам необхідно написати звіт по практиці, читайте про це в статті Як написати звіт по практиці.

Володарям ТОВ також необхідно знати, які звіти здаються. Дана інформація міститься в статті Які звіти здає ТОВ.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!