» » » Що таке система якості?

Що таке система якості?

Що таке система якості?

Сучасні реалії такі, що для успішного функціонування на ринку товарів і послуг компаніям доводиться постійно конкурувати між собою в боротьбі за споживача. Чи буде вибирати вас клієнт - це безпосередньо залежить від того, наскільки ефективним є управління в компанії. На сьогоднішній день однією з найкращих моделей управління бізнесом по праву вважається так звана міжнародна система менеджменту якості. У нашій статті ми розповімо вам про те, що являє собою дана система.

Що таке СМК

Якщо узагальнити всі існуючі визначення на цей рахунок то можна сказати, що СМК є певною цілісну систему, яка створена для того, щоб постійно формувати політику і цілі в області якості. Але перш за все це саме система зі своєю структурою, елементами, і зв`язками між ними. Розвиток системи менеджменту якості спрямована перш за все на забезпечення якості товарів або послуг компанії. При цьому головне завдання полягає не в контролі кожної одиниці товару, а у виключенні будь-яких помилок в роботі, які можуть призвести до виникнення шлюбу. Як відомо, причиною недоброякісної роботи є неправильні дії. Щоб їх уникнути, потрібно визначити, які дії є правильними для створення тієї чи іншої якісної продукції або послуги, і розробити інструкцію з виконання цих правильних дій. В результаті потрібно буде лише здійснювати контроль за виконанням дій.

З чого складається СМК

Що таке система менеджменту якості ви вже зрозуміли. Тепер розберемо, з чого вона складається. СМК включає в себе наступні елементи: процеси, організація, документи, ресурси.

Організація має на увазі наявність групи співробітників і засобів з розподілом повноважень, функцій, взаємовідносин і відповідальності.

Процес - це сукупність елементів діяльності, що змінюють «входи» і «виходи» з метою створення додаткових цінностей.

Процедура є здійснення процесу або діяльності.

Документ - це інформація, яка розміщена на певному носії.

принципи СМК



Створення системи менеджменту якості передбачає наявність принципів, які можуть використовуватися керівництвом як основа для управління організацією. Всього таких принципів СМК налічується вісім.

Принцип перший. Орієнтація на споживача. Полягає в розумінні потреб споживачів і виконання їх вимог і очікувань.

Принцип другий. Лідерство керівників. Створення керівництвом єдиних цілей і напрямів діяльності організації.

Принцип третій. Залучення персоналу. Повне залучення працівників усіх рівнів дозволяє використовувати їх здатності для користі організації.



Принцип четвертий. Процесний підхід. Результат буде досягнутий більш ефективно, якщо діяльністю компанії і її ресурсами управляти як процесом.

Принцип п`ятий. Передбачає системний підхід до менеджменту.

Принцип шостий. Постійне поліпшення діяльності компанії потрібно розглядати як її незмінну мету.

Принцип сьомий. Підхід до прийняття рішень, заснований на фактах.

Принцип восьмий. Передбачає взаємовигідні відносини з постачальниками, що дозволить підвищити спроможність обох сторін створювати цінності.

впровадження СМЯ

Як впровадити системи менеджменту якості, методи яких можна згодом використовувати на підприємстві?

Даний етап відрізняється достатньою складністю. Після того, як потрібні вам способи діяльності розробили і затвердили, їх ще належить затвердити і реалізувати на практиці. Багато в чому трудомісткість етапу залежить від того, наскільки підготовлений персонал. Співробітники можуть реалізувати всі процедури самостійно, якщо ж цього не відбудеться, для впровадження потрібно докласти зусилля як керівництву, так і запрошеним консультантам.

Терміни та вартість СМК

Відповідаючи на питання про терміни і вартість СМК можна сказати, що це залежить від різних факторів. Наприклад, від розміру підприємства, від готовності існуючої СМК, від чисельності персоналу, виду діяльності та багато чого іншого. Кожен з цих факторів буде впливати на наступні складові сумарної вартості.

сертифікація СМЯ

Якщо компанія вирішила придбати сертифікат системи менеджменту якості, то їй необхідно перед цим провести серію внутрішніх аудитів. Це потрібно зробити, щоб була повна впевненість в готовності підприємства до сертифікації.

Багато підприємств надходять у такий спосіб: замовляють сертифікаційний аудит для того, щоб визначити, в яких напрямках ще необхідно попрацювати, а сертифікат в результаті отримують лише після повторного сертифікаційного аудиту, оскільки перший виявляє чималу кількість помилок. Як проводиться сама процедура сертифікації? Спочатку аудитори органу сертифікації вивчають всю документацію системи якості організації, і на цій підставі формують звіт за підсумками своєї роботи. Після цього узгоджується план сертифікаційного аудиту на підприємстві та сертифікації, а потім здійснюється сам аудит. Якщо рішення органу сертифікації буде позитивним, то підприємство отримає заповітний сертифікат.

Тепер ви знаєте, що таке система якості, але, можливо, у вас залишилося питання - а які напрямки діяльності можна ось таким ось чином сертифікувати? Відповідь буде такий - сертифікувати можна майже всі існуючі сфери діяльності. До рідкісного виключення відноситься фінансова сторона діяльності компанії. Вважається, що цей напрямок не впливає на якість продукції прямим чином. Втім, з іншого боку банківські послуги сертифікуватися можуть.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!