» » » Що таке автоматизована система?

Що таке автоматизована система?

Що таке автоматизована система?

Які у Вас думки виникають, коли Ви чуєте словосполучення «автоматизовані системи»? Логічно думати, що це, наприклад, якась система, яка діє автоматично, ну або щось в цьому дусі, чи не так? Але давайте розберемося у всьому по порядку.

Поняття автоматизованої системи

Так що таке автоматизована система? В принципі, в попередньому абзаці був натяк на відповідь, але наведемо більш точне визначення. АС - це якась система, яка складається з групи персоналу, необхідних комплексів автоматизації і регламентів. АС реалізує технологію, а саме інформаційну, яка встановлює ряд деяких функцій.

АС в наш час впроваджується і розробляється вже практично в кожній організації і на кожному підприємстві будь-якого регіону і будь-якої країни.

Приклади автоматизованих систем

А які приклади автоматизованих систем управління можна привести?



Автоматизована система має кілька видів: САПР (система автоматизованого проектування), АСНИ (автоматизовані системи наукових досліджень) і АСУ (автоматизовані системи управління). Автоматизовані системи управління діляться на два підкласу систем - це технологічні процеси і підприємства.

Що включає в себе автоматизована система

Давайте визначимо деякі моменти і заглибимося в більш чітке поняття про автоматизовану систему. АС складається з факторів - це люди, які займаються і експлуатують обслуговування АС, а також сукупність СУБД (систем управління базами даних) і сама база даних.

Якщо заглибитися в вивчення автоматизованої системи, то ми зрозуміємо, що, в принципі, на ній за великим рахунком все і тримається. Це різноманітні підприємства, компанії і групи людей, скрізь є своя АС. Але в сучасному світі АС в будь-який з груп або підгруп має свої правила і свої установки, і існування автоматизованої системи в будь-якій організації можна вважати унікальною і неповторною, так як практично ніколи АС не повторюється.

Інтегрована автоматизована система



А що таке інтегрована автоматизована система управління? ІАСУ - це одна з найбільш ефективних і надійних систем для відстеження. Найчастіше ІАСУ використовується в роботі котелень. У цій справі вона стежить за теплопостачанням, гарячим водопостачанням та вентиляцією.

В систему автоматизованого управління електроприводу входять: запуск безпосередньо самого механізму, стеження за його працездатністю, регулювання по потрібним швидкостям в будь-який момент, також налагоджена система гальмування. Ну і звичайно регулювання вже йде роботи і в разі відхилення від графіка або норм швидке відновлення і залагодження неполадок, а також підтримання самої роботи.

Система диспетчерського управління

АСДУ (автоматизована система диспетчерського управління) - це ієрархічна система, яка побудована на людино-машинному факторі. Вона забезпечує всю територію, яка охоплена електричними мережами, подачею електрики, охоплює збір електрики по всій належить території і т. Д. Таким чином, ця система допомагає правильно і безпечно подати всю потрібну інформацію і необхідну енергію до споживачів.

Автоматизована система диспетчерського управління полягає в декількох підрозділах - УВЦ (керуючі центри обчислення), диспетчерські пункти та ПЕС (електричні мережі). Сама система заснована на тому, що ЦДС (диспетчерський персонал) здійснює контроль за станом енергосистеми, проводить оцінку перспектив на створення і підтримку різних режимів, а також аналіз подій, що відбулися і збоїв.

Автоматизована система управління - це комплекс, який в основному складається з апаратних і програмних засобів. Ці кошти призначені для управління процесами, які знаходяться в рамках технологічного процесу і підприємства.

Види автоматизованих систем

При виникненні питання про те, які види автоматизованих систем управління існують, відповідь буде проста і короткий. АСУ підрозділяється на чотири підпункту. Це автоматизована система управління промисловості, АСУ транспорту, система управління військового призначення і автоматизована система управління зв`язку.

АСУ дорожнім рухом

І залишається останній на сьогодні питання - автоматизована система управління дорожнім рухом. Давайте поговоримо на цю тему більш глибоко, так як саме від цієї системи залежить безпека нашої руху на дорогах міста. Автоматизована система управління дорожнім рухом - це комплекс заходів і програмно-технічних засобів, які безпосередньо спрямовані на забезпечення безпечного руху. Також ця АСУ спрямована на поліпшення екологічної обстановки і на зниження транспортних затримок. Цей програмно-системний комплекс забезпечує управління рухом пішоходів по дорожньої схемою міста, а також на магістралях, які реалізуються за допомогою основних алгоритмів. Це управління сигналізацією світлофора через спеціальний пульт, якщо виникне така необхідність. Спеціальний людина-управлінець користується своїм пультом і перемикає сигнали світлофора згідно з приписом або в екстреному випадку судячи з обстановки. Це відбувається в спеціальному центральному пункті, з якого за вулицями і дорогами цілодобово стежать спеціально навчені люди.

Якщо говорити про значимість і потрібності автоматизованої системи, то можна сказати наступне. Ця система повністю налагоджена настільки, що вона допомагає людині в роботі. Адже, погодьтеся, налагоджений темп, налагоджена система і системні принципи, а також налагоджені дії завжди набагато краще через свою впорядкованості і точності. Треба завжди пам`ятати, що стабільність - запорука успіху, а автоматизована система управління якраз і дає ту саму стабільність.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!