» » » Що таке esp?

Що таке esp?

Що таке ESP?

Багато авто виробники вже включають ESP в конструкцію автомобілів, які вони виробляють. Ця технологія поки не встигла знайти своє місце в базовій комплектації кожної окремої моделі. Поки, ESP - це лише додаткова функція, яка знижує ризик аварії на цілих 30 відсотків. Сьогодні, ми розберемося з цим поняттям.

Що таке ESP?

ESP (Electronic Stability Control) - це система курсової стійкості автомобіля. Наявність такої системи у вашій машині істотно знижує ризик виявитися учасником серйозного ДТП, а отже, зберігає ваше життя. Також ESP називають системою стабілізації. Існує спеціальний блок управління, який контролює дії цієї системи. Датчики, встановлені в різних частинах автомобіля, відстежують напрям руху корпусу машини. Їх дані в основному залежать від положення керма і педалі акселератора. Також центр управління отримує інформацію про бічних прискореннях і характеристиках заносу.

У той момент, коли на дорозі складається ситуація, в якій водій вже не може керувати автомобілем, система ESP вступає в роботу негайно. Система самостійно розпізнає небезпечну ситуацію. ESP коригує курс руху автомобіля. Як це відбувається? Система включає гальма коліс по-черзі в залежності від ситуації. Або обидва колеса по бортах машини, або по-одному передньому або задньому колесу. В даному випадку, система сама приймає рішення про гальмування того чи іншого колеса, грунтуючись на об`єктивних даних, отриманих від датчиків. У самому крайньому випадку, система ESP перериває подачу палива в двигун, тобто "душить" його, зупиняючи автомобіль. Весь цей складний процес відбувається непомітно і швидко. Головна роль в ньому належить взаємодії блоку управління ESP і системи антиблокування гальм ABS.

Таким чином, ESP - це програмне додаток до системи ABS. Сама по собі, система ESP виявиться марною. Тому якщо ви задумали придбати і встановити ESP, тоді потрібно впевнитися в наявності ABS на вашому автомобілі.



Виходить, що собівартість технології ESP не надто висока. Але, на сьогоднішній момент, багато автолюбителів змушені переплачувати великі гроші за установку цієї опції, яка може в критичній ситуації врятувати життя. З боку автовиробників - це щонайменше, блюзнірство.

У лютому 2009 року були встановлені нові стандарти для краш-тестів автомобілів. Тепер, система Euro NCAP включає в свої випробування новий критерій. Це наявність системи стабілізації руху ESP. Це пов`язано з тим, що до 2009 року, практично всі автомобілі набирали максимальний бал за результатами краш-тестів. Для того, щоб авто виробники забезпечили своїх покупців більшою безпекою, було прийнято рішення про посилення перевірок. Це дуже правильна позиція, як ми вважаємо. Адже, немає краще прагнення, ніж прагнення врятувати життя і забезпечити максимальну безпеку.

Багато водіїв, яким довелося випробувати ESP на дорозі, заявили, що ніколи не куплять автомобіль без системи ESP. Багато авто виробники довгий час пропонували ESP тільки як опцію, але на сьогоднішній момент, більшість "цивілізованих" автомобілів мають систему стабілізації в своїй базовій комплектації. Багато водіїв називають ESP електронним ангелом-хранителем.

Ніколи не варто економити на безпеці себе і своїх близьких. Замислившись над покупкою нового автомобіля, обов`язково задайте питання про те, чи встановлена на ньому система ESP. Якщо немає, то такий автомобіль краще не купувати. Життя і здоров`я ваших близьких залежить в тому числі і від вас. Перебуваючи за кермом, пам`ятайте, ви відповідальні за життя ваших пасажирів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!