» » » Як правильно паркуватися?

Як правильно паркуватися?

Як правильно паркуватися?
Як правильно паркуватися?

Одним з найголовніших навичок водіння є вміння правильно паркуватися. Цій майстерності навчають у всіх автошколах, оскільки, не вміючи паркуватися, неможливо відчувати себе впевнено за кермом автомобіля. Дізнайтеся, як правильно паркуватися заднім і переднім ходом. Це абсолютно не складно, достатньо буде вивчити кілька простих прийомів і трохи попрактикуватися. Доброю допомогою в навчанні буде наявність особистого автомобіля і товариша (або родича) з правами.

Як правильно паркуватися заднім ходом

Більшість водіїв-новачків вважають, що здійснювати паркування заднім ходом досить складно, оскільки в даних умовах видимість обмежена і з`являється страх зачепити поруч стоять. Однак варто зауважити, що в деяких випадках саме паралельна парковка заднім ходом допомагає найбільш зручно встати на вибране вами місце, в яке не вдасться заїхати іншими способами. Як правило, через надлишок машин на наших дорогах дуже складно знайти вільне місце для паркування з великою відстанню між передньою і задньою машиною. Якраз в такому випадку, коли вільного простору дуже мало, і слід застосовувати паралельну парковку заднім ходом. Виконується вона таким чином:

  • Спочатку слід встати нарівні з автомобілем, який стоїть перед обраному вами місцем парковки. Потім на дистанції 0,5-1 метра від нього необхідно встати в положення, паралельне цьому автомобілю.
  • Далі потрібно встановити зону безпечного повороту своєї машини для виконання паралельної парковки заднім ходом. Ця зона встановлюється по правому задньому колесі автомобіля. Необхідно подумки провести вгору від нього лінію до скла авто і запам`ятати певне місце на склі машини. Саме по цій мітці і потрібно буде починати поворот.
  • Тепер можна почати виконувати плавний рух заднім ходом до того часу, поки ваша мітку не зрівняється з кінцем припаркованого автомобіля праворуч. Після цього слід викрутити кермо автомобіля вправо до кінця і продовжити виконувати рух заднім ходом до того моменту, поки ви не побачите ззаду припаркованої машини правий передній край.
  • У цей момент потрібно зупинитися і вивернути колеса свого автомобіля в положення прямо, після чого можна буде знову продовжити рух задом до тих пір, поки не стане видно задня частина припаркованого попереду автомобіля.
  • У цей момент слід вивернути кермо до упору вліво, щоб встановити автомобіль в положення паралельне бордюру, і продовжити рух задом.
  • Тепер потрібно вирівняти машину і встати на однаковій відстані від переднього і заднього автомобіля. Це необхідно для того, щоб не опинитися в «затиснутому» з двох сторін положенні.

Парковка переднім ходом



Тепер давайте поговоримо про те, як правильно паркуватися між машинами переднім ходом, щоб не створити проблем собі і оточуючим вас водіям. Виконувати парковку переднім ходом, потрібно дуже часто, наприклад, якщо необхідно припаркувати машину біля торгового центру. В даному випадку автомобілі стоять у кілька рядів, і слід ставити машину паралельно автомобілів.

  • Під`їжджаючи до парковочному місця, необхідно встати якомога далі від самого паркувального місця. Потім слід почати плавний рух і паралельно з ним закручувати кермо.
  • Коли ви впретеся в автомобіль, потрібно встати і перекрутити колеса у зворотний бік до упору.
  • Після цього, слід від`їхати назад на відстань рівне 1-1,5 метра, вирівняти колеса авто і заїхати в паркувальне місце.

Але іноді трапляються такі ситуації, коли автомобіль потрапляє у ворота паркувального місця, і ви впираєтеся однієї зі сторін вашого авто в припаркований автомобіль. Що ж робити в такій ситуації?

  • Для того, щоб вирівняти авто слід продовжити плавне рух і одночасно з цим викручувати кермо так, щоб колеса автомобіля весь час рухалися вздовж корпусу машини, що стоять.
  • Так, вам потрібно буде впритул доїхати до далекого колеса стоїть авто.
  • Тепер потрібно зупинитися і викрутити кермо в сторону повороту до упору, після чого, проїжджаючи відстань, що залишилася, необхідно виставити корпус свого автомобіля паралельно стоять з боків автомобілів.

Поради новачкам



Вищеописаний спосіб підходить тільки досвідченим водіям, які впевнено почувають себе за кермом і добре знають габарити своєї машини. Якщо ж ви поки ставитеся до водіїв-новачків і боїтеся пом`яти бік чужої машини, краще вдатися до іншого способу, як вибратися з паркувального створу.

  • Потрапивши у ворота, слід зупинитися тоді, коли передній лівий кут вашої машини буде дивитися на далеке колесо припаркованого авто.
  • Потім слід поставити прямо колеса автомобіля і максимально можливо під`їхати до цього колесу.
  • Після чого слід повернути кермо в бік повороту до упору і, проїхавши вперед відстань, що залишилася, виставити корпус машини паралельно стоять з боків автомашинам.

Але що ж робити, якщо, незважаючи на всі старання, ви все одно припаркувалися близько до сусіднього автомобілю? Як навчитися правильно паркуватися в такій ситуації? Для початку не турбуйтеся, не панікуйте і не поспішайте! Пам`ятайте, що найголовніше - це нікого не "пом`яти"!

  • Спочатку, потрібно поставити свої колеса прямо, потім від`їхати назад настільки, наскільки дозволяє простір за вашим авто.
  • Тепер слід повільно рухатися вперед, повертаючи кермо і вирівнюючи свій автомобіль.

Про процес паркування написано чимало самовчителів і знято не один десяток відео, але нічого не допомагає так добре вивчити цей процес, як практика на полігоні. Поставте собі декілька стійок або пластикових пляшок, симітіровав парковку. Спробуйте заїхати на своє «місце для паркування» по дзеркалах, якщо не вийде, зупиніться, заглушите машину, вийдіть з неї і подивіться з боку, де ви припустилися помилки. Це допоможе вам краще зрозуміти габарити і маневреність авто.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!