» » » Як поміняти колесо?

Як поміняти колесо?

Як поміняти колесо?

Якщо ви живете в великому місті і далеко з нього не виїжджаєте, то проблема заміни колеса вас повинна мало турбувати. Дороги в великих містах хороші, прибираються постійно, тому «зловити» цвях, шуруп або осколок скла зовсім непросто. В крайньому випадку, можна викликати техдопомогу. Але, тим не менш, іноді доводиться міняти колесо і ставити запаску самостійно, і ця процедура не повинна викликати складності у автолюбителя.

Давайте разом пригадаємо, як поміняти колесо. Щоб пробита покришка не застала вас зненацька, потрібно завжди возити з собою домкрат, балонний ключ, упори і підкладки. Визначити, під час руху автомобіля, що колесо спущене, можна по ряду ознак: управління машиною утруднено, її веде вбік, виник зовнішній шум з одного боку автомобіля. Відчувши недобре, необхідно включити аварійку і з`їхати з проїжджої частини, щоб не ускладнювати рух, зупинитися, заглушивши мотор, а тільки після цього вже потурбуватися про те, як поміняти колесо на машині.

Процес заміни колеса

Ставимо автомобіль на передачу, використовуємо гальмо стоянки, якщо він справний і оглядаємо колеса. Виявивши несправність, дістаємо домкрат, ключ, запаску. Ставимо упори з двох сторін під колесо, діагонально протилежне проколеного, для того, щоб автомобіль, піднятий на домкраті, чи не змістився і не впав.



За допомогою балонного ключа зриваємо колісні болти або гайки (залежить від марки авто) і відвертаємо їх на один оборот. Щоб кріплення було легше відвертати, для збільшення важеля впливу, на ручку ключа можна додатково надіти шматок труби відповідного діаметру. Ставимо автомобіль на домкрат. Іноді необхідно поміняти колесо взимку. Щоб домкрат не їздив по слизькій крижаній поверхні, під нього було б добре підкласти шматок тесіни шириною сантиметрів двадцять-тридцять і завдовжки півметра. Піднімаємо автомобіль до тих пір, поки вивішене колесо не буде вільно обертатися і ще трохи вище, так як запасне колесо має більший діаметр, ніж пошкоджене. Вивертаємо болти і кладемо їх так, щоб не забруднити різьблення.

Не поспішаючи знімаємо колесо і кладемо його в сторону. Беремо запасне колесо і акуратно одягаємо його на напрямні штифти або шпильки. Від руки закручуємо болти або гайки до упору, підтягуємо ключем у висячому положенні наскільки можливо, опускаємо машину з домкрата. Затягуємо, як можна сильніше, кріплення колеса, що стоїть на землі, перевіряємо тиск, при необхідності підкачує, збираємо інструмент, прибираємо його і проколене колесо в багажник, рухаємося далі. Через 50-70 км необхідно повторно перевірити затяжку колеса.

Ось, в принципі і вся відповідь на питання про те, як правильно поміняти колесо. В інтернеті розміщено безліч роликів на тему заміни колеса, досить набрати в пошуковику щось на подобу: як поміняти колесо відео, і відкриється величезна кількість посилань на відеоролики, в яких є показано, як зняти колесо і поміняти його на запаску.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!