» » » Як поміняти гранату?

Як поміняти гранату?

Як поміняти гранату?
Як поміняти гранату?

Граната (шрус) являє собою шарнір рівних кутових швидкостей. Нерідко він приходить в непридатність, про що свідчить характерний стукіт і тріск при повороті коліс в процесі руху автомобіля. Поміняти зовнішню і внутрішню гранату можна своїми руками. Але необхідно заздалегідь підготувати цю деталь і ряд інструментів. Крім того, вами повинна бути вивчена покрокова інструкція, в якій розповідається, як замінити гранату.

Як поміняти гранату своїми руками

Які інструменти необхідні



Перед тим як поміняти гранату на ВАЗ, Ниві, Ладі чи іншому автомобілі, необхідно підготувати наступне:

  • фіксують бруски;
  • набір викруток;
  • домкрат;
  • монтировку;
  • набір ключів;
  • плоскогубці;
  • затичку;
  • молоток;
  • зовнішню і внутрішню гранати в комплекті з деталями;
  • ножівку.

Як поміняти гранату: покрокова інструкція



Починати роботи необхідно з установки автомобіля на гальмо стоянки. Обов`язково під задні колеса покладіть фіксують бруски. Потім дійте наступним чином:

  1. Зніміть викруткою з колеса, на якому потрібно замінити зовнішню Поміняти гранату - шрусгранату, захисний ковпак, а потім розпустіть гайку маточини ключем. Потім зніміть колісні болти і відкладіть в сторону.
  2. Підніміть колесо на автомобілі і встановіть додаткові бруски під кузов. Відкрутіть наполегливу шайбу, присутню на ступиці. Зніміть два болта з кріплень нижньої кульової опори, які знаходяться поруч з поворотним кулаком.
  3. Поверніть рульове колесо в крайнє праве або ліве положення, в залежності від сторони, на якій відбувається з`їм шруса. Відтягніть поворотний кулак разом зі стійкою вала і зніміть шліцьовій кінець зовнішньої гранати зі маточини.Поміняти гранату - шрус
  4. Використовуючи монтировку, витолкніте внутрішній шрус прямо з коробки передач, яку потрібно закупорити затичкою (інакше почнеться текти масла), а потім зніміть з обох гранат хомути. Зафіксуйте вал із зовнішнім шрусом в лещатах і виверніть пильовики навиворіт. У разі якщо вони сильно зносилися або зовсім порвані, то зрізайте їх відразу ножем. Після чого зніміть стопорне кільце.
  5. За допомогою молотка збийте гранату з вала. Щоб зробити це максимально швидко, прикладайте зусилля на обойму шарніра даних деталей. На місце старих шрусов тепер потрібно встановити нові. Зазвичай в їх комплектацію входять самі внутрішні і зовнішні гранати, два хомута, пильовик, тюбик зі спеціальним мастилом і гайка.
  6. Починати збірку шрусов потрібно з фіксації пильовика. Одягніть його на вал. Необхідно, щоб він «сів» в своє посадочне місце. тепер Поміняти гранату - шрусвстановіть стопорне кільце. Воно при розбиранні шрусов буде розтягнутим, тому попередньо потрібно здавити його, а потім посадити в верхній паз.
  7. Перевірте поверхню вала на наявність пилу і бруду. При їх виявленні, потрібно провести очищення даної деталі. Потім візьміть нову внутрішню гранату і заповніть її мастилом, яка йшла до неї в комплекті. Зазвичай на це йде практично весь тюбик. Тепер надіньте шрус на вал: необхідно щоб він пройшов і надійно зайшов на стопорне кільце, для цього буде потрібно кілька разів вдарити його молотком. Робіть це акуратно, щоб не пошкодити деталь.
  8. Візьміть новий пильовик і видавіть в нього залишилася мастило з тюбика. Поміняти гранату - шрусПісля чого одягніть його на внутрішній шрус. Далі піддягніть його викруткою, щоб випустити все повітря, а потім ретельно затягніть хомутами, які повинні увійти строго в паз. Для цього додатково можна використовувати плоскогубці.
  9. Вийнятий вал з гранатою тепер необхідно встановити на місце в машині, тобто в коробку передач. Потрібно вийняти затичку і на її місце поставити приготований механізм. Робіть це швидко, щоб мінімізувати втрати масла з коробки передач, яке почне потроху сочитися.
  10. Вставте зовнішню гранату, яка йшла в комплекті. Її встановлюють в шліци, що знаходяться в ступиці. Робити це потрібно акуратно. Зовнішній шрус повинен увійти точно по сторонах шліц. Потім випряміть його щодо приводу і штовхніть маточину всередину. Тепер поставте раніше Поміняти гранату - шрусзняті гайки і шайби. Зверніть увагу, що робити це необхідно максимально надійно, щоб під час експлуатації автомобіля вони не відкрутити.
  11. На останньому етапі потрібно поставити колесо на місце, а машину зняти з домкрата. Потім обов`язково перевірте зроблену роботу. Заведіть автомобіль і зробіть кілька поворотів колесами - вліво-вправо. Під час цього не повинно бути присутнім хрускотом і потріскувань.

Корисні поради по заміні шруса

Використовуйте додаткові рекомендації при заміні гранати на автомобілі:

  • Пильник при складанні вала і гранати можна застосовувати старий, якщо він не зносився і на ньому не присутній дефектів, але перед установкою обов`язково його прочистите.
  • Для більш якісної установки грант на вал рекомендується використовувати спеціальний молоток, який оснащений ударником з м`якого матеріалу.
  • Обов`язково використовуйте всі деталі, які входять в набір шруса.
  • Чи не застосовуйте для заповнення шарнірів і пильовика інші мастила, потрібно брати тільки ту, яка йшла в комплекті до гранати.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!