» » » Як самому поміняти зчеплення?

Як самому поміняти зчеплення?

Як самому поміняти зчеплення?
Як самому поміняти зчеплення?

Буває, що автомобіль виходить з ладу в самий невідповідний момент і потрібно терміново усунути його несправність. Якщо з заміною масла або колеса розібратися можна легко, то поміняти зчеплення при необхідності вже не так просто. Сьогодні ми будемо розбиратися саме в цьому питанні.

Як самому поміняти зчеплення: інструкція



Мова в нашій статті піде про автомобілі "на ручці", тобто з ручним перемиканням передач. Автоматичне перемикання надає більший комфорт, але поміняти його можна буде тільки в салоні.



Зчеплення перемикає роботу двигуна на наступну передачу, що, власне, і дозволяє водієві підвищити швидкість автомобіля. Найчастіше з ладу виходять шестерінки, що з`єднують пристрій перемикання і механізми двигуна. Зубці на шестерінках згодом стираються і починають прослизати, і це не дає включити потрібну передачу.

Пропонуємо покрокову інструкцію по заміні зчеплення.

  1. Відкручуємо ступичні гайку і послаблюємо кріплення передніх коліс.
  2. Знімаємо акумулятор з клеми, а також впуск палива відсуваємо від дроселя. Тепер необхідно повністю зняти акумулятор і піддон. Гальмівну рідину слід відкачати, використовуючи клізму або шприц.
  3. Тепер можна закотити машину на підйомник або поставити на оглядову яму. Тут необхідно зняти захист двигуна.
  4. Відкручуємо болти кульових опор, потім витягуємо їх з важелів.
  5. Роз`єднуємо датчик вала, заднього ходу і всі інші, які заважають зняттю КПП.
  6. Тепер потрібно підвісити стартер. Відпустіть болти, що кріплять картер зчеплення.
  7. На КПП ви знайдете 7 пластикових засувок, які необхідно від`єднати. Крім того, від`єднайте передню кришку. Відкручуємо кронштейн і знімаємо весь пластиковий корпус пристрою.
  8. Виймає шплінт. Для цього від`єднуємо трубку доту від циліндра КПП.
  9. Тепер знімаємо передні колеса автомобіля.
  10. Зараз нам знадобиться будь-яка ємність для збору масла. Воно виллється в момент, коли ми будемо виймати вал. При правильному проходженні попередніх етапів вал повинен зніматися легко. Його просто необхідно вийняти з пристрою зчеплення. Зробіть це акуратно. Постарайтеся не пошкодити пильовики.
  11. Тепер також виймаємо приводний вал. Тут це буде складніше, тому можна застосувати грубу фізичну силу і важкий інструмент, яким можна вибити цей вал.
  12. На знятих валах необхідно перевірити стан стопорного кільця. Якщо воно погане, потрібна заміна.
  13. Тепер необхідно організувати підпірки, які будуть утримувати двигун і інші елементи автомобіля. Ліву опору двигуна необхідно відкрутити і акуратно приступити до від`єднання КПП.
  14. Увага! Пристрій КПП - досить важка штука. Краще його знімати з помічником. Після від`єднання всіх кріплень потрібно зрушити КПП вліво і потягнути вниз.
  15. Переходимо безпосередньо до зчеплення. Потрібно від`єднати маховик від кошика. Протремо маховик сухою ганчіркою і знімемо зносилася диск, поставивши на його місце новий. Необхідно точно дотримати центрування диска, інакше він не з`єднається з диском двигуна.
  16. В общем-то, зчеплення готове, тепер його потрібно повернути на місце. До речі, на багатьох відеопорталах є матеріали, які підкажуть, як поміняти зчеплення. Уважно прикрутите все опори КПП і поставте деталі двигуна в тій послідовності, в який вони були зняті. Не забудьте про те, що потрібно залити нове масло, так як старе ми вилили.
  17. Також згадуємо, що ми викачали гальмівну рідину, яку потрібно заповнити. До речі, приблизний рівень кількості масла і гальмівної рідини після заміни деталей КПП визначається, як кажуть багато механіки, тим, поки "рідина не поллється з усіх отворів".
  18. В общем-то, тепер можна перевіряти роботу зчеплення на дорозі.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!