» » » Як зняти зчеплення?

Як зняти зчеплення?

Як зняти зчеплення?
Як зняти зчеплення?

Знімати і розбирати зчеплення транспортного засобу необхідно, коли виникають несправності. Це можуть бути підвищені шуми, ривки або неповне включення зчеплення, в результаті чого техніка починає буксувати на рівному місці. Якщо відразу не звернути на це увагу, то можуть виникнути серйозні проблеми в роботі двигуна. Тому ми пропонуємо вам інструкцію по зняттю зчеплення на прикладі кількох видів техніки.

Як зняти зчеплення у ВАЗ 2110

Ця модель автомобіля вважається однією з найбільш ремонтопридатність. Зняти зчеплення і зробити ремонт досить просто, з чим самостійно впорається звичайний автолюбитель. Необхідно зробити наступне:

  1. Зняти коробку передач.
  2. Вставити оправлення в отвір натискного диска, щоб ведений диск не випав з кожуха (в якості оправлення можна використовувати старий первинний вал).
  3. Заблокувати маховик викруткою.
  4. Відкрутити 6 болтів, щоб відокремити кожух від маховика.
  5. Зняти кожух з веденим диском (стежте, щоб він не випав!).

Тепер оглядаємо ведений диск на предмет пошкоджень. Якщо були виявлені такі недоліки, то зчеплення необхідно замінити:

  • слабкі заклепочні з`єднання;
  • на фрикційних накладках присутній машинне масло;
  • демпферні пружини маточини мають пошкодження;
  • на відомому диску присутній викривлення;
  • на місці з`єднання маховика і натискного диска присутні сліди зносу.


У разі даних ушкоджень необхідно міняти маховик або натискного диска, але фахівці рекомендують відразу встановлювати нове зчеплення в комплексі.

Порада: щоб часто не змінювати зчеплення на ВАЗ 2110, не тримайте ногу на ньому. Ця звичка набувається у недосвідчених водіїв через острах не виключити зчеплення в момент зупинки автомобіля. Воно хоч трохи, але постійно знаходиться в вичавленому стані, що призводить до пробуксовки і швидкого зношування веденого диска.

Як зняти зчеплення на скутері



Знімати зчеплення на скутері краще удвох. Перед зняттям зчеплення необхідно зняти кришку варіатора і клиновий ремінь, а потім провести наступні дії:

  1. Відвернути гайку веденого шківа. Вставте стопор або металевий стрижень між отвором барабана і поверхнею скутера, потім накиньте ключ на гайку, ударами молотка звільніть її і відверніть.
  2. Зніміть барабан зчеплення.
  3. Зніміть ведений шків.
  4. Уважно огляньте колодки зчеплення. Якщо присутні механічні пошкодження, сліди зносу, відколи, подряпини, пошкоджено з`єднання фрикційного матеріалу, значить колодки підлягають обов`язковій заміні.
  5. Відокремте вузол зчеплення від веденого шківа. Для цього затисніть вузол в лещата і відверніть центральну гайку. Затиск потрібно виробляти з невеликим зусиллям, щоб не пошкодити фрикційний матеріал. Для цього можна використовувати прокладки з алюмінію. Відвертайте гайку поступово, інакше спрацює пружинний механізм і може вас травмувати. Ось тут і необхідна допомога другої людини, який буде притискати зчеплення до шківа, щоб запобігти різкому дію пружини.
  6. Зніміть вузол зчеплення і пружину.
  7. Огляньте деталі на предмет пошкодження. При слідах забруднення втулки необхідно промити очищувачем. Також можна використовувати гас або розчинник для фарби. Потім потрібно змастити їх моторним маслом.

Далі зніміть колодки, якщо необхідна їх заміна. Якщо колодки знаходяться в робочому стані, то очистіть їх від бруду і нанесіть тонкий шар високотемпературної пластичного мастила. Потім встановіть зчеплення на скутері в зворотній послідовності.

Як зняти зчеплення у бензопили

У кожної бензопили є свої особливості установки і зняття зчеплення. Проте, певний алгоритм дій характерний для всіх моделей. Ми надаємо саме таку інструкцію:

  1. Зняти кришку ланцюгового гальма. Потрібно потягнути ручку гальма на себе, щоб гальмова стрічка не торкалася чашки зчеплення, послабити 2 гайки, які утримують кришку, послабити натягувач ланцюга і шини і відвернути гайки остаточно.
  2. Зняти шину, ланцюг і видалити наявні забруднення.
  3. Вивернути свічку запалювання з отвору циліндра.
  4. Зафіксувати поршень в циліндрі. Це можна зробити, опустивши в отвір свічки мотузку, яка буде перешкоджати руху. Не пропустіть кінець мотузки! Її потім необхідно буде вийняти повністю.
  5. Відкрутити гайку на зчепленні. Вирощують ключ потрібно за годинниковою стрілкою, так як різьба з лівого боку-використовувати потрібно тільки інструмент з комплекту для бензопили, в разі застосування зубила та молотка можна деформувати межі.
  6. Зняти зчеплення і барабан з ведучою зірочкою.
  7. Оцінити рівень пошкоджень голчастого підшипника.

Цінне вказівку: будьте дуже уважні при демонтажі ведучої зірочки. Помилки можуть призвести до того, що при установці її назад насос не подаватиме масло на пильную гарнітуру.

Таким чином можна зняти зчеплення з даних видів техніки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!