» » » Як відрегулювати зчеплення?

Як відрегулювати зчеплення?

Як відрегулювати зчеплення?

Експлуатація будь-якого автомобіля має на увазі догляд за ним. Але, не знаючи інструкції і сумніваючись у правильності своїх дій, не варто лізти під капот машини. У статті буде розказано, як відрегулювати зчеплення вантажного автомобіля МАЗ.

пристрій зчеплення



В автомобілі МАЗ зчеплення сухе, двухдисковое, влаштоване по фрикційному типу з розташуванням по периферії пружин циліндричної форми. Встановлено воно в литому чавунному картері. Воно призначене для нетривалого поділу клонували двигуна з коробкою передач, а також плавного їх з`єднання в той час, коли автомобіль рушає з місця і при подальшому перемиканні швидкостей.



Треба знати, як правильно відрегулювати зчеплення, тобто перевірити його, змастити привід і вижимний підшипник слідуючи мастильної карті. Треба регулярно стежити за тим, як затягнуті кріпильні болти картера зчеплення з картером маховика. Затягування повинна становити 8-10 кгм. Робити це потрібно рівномірними рухами, з послідовністю хрест-навхрест. Після затягування болтів слід їх закріпити, відігнувши вусики стопорних пластин на межі болтових головок.

Регулювання зчеплення і приводу

Правила експлуатації автомобіля МАЗ передбачають такі регулювання:

  • регулювання розмірів величини відходу провідного середнього диска, які забезпечують необхідні зазори робочих поверхонь зчеплення після його виключення
  • регулювання соромної величини торця кришки клапанного корпусу і регулювальної гайки
  • регулювання ходу педалі зчеплення
  • Буде потрібно набір ключів (комбінованих і накидних) і лінійка з штангенциркулем.

етапи регулювання

  1. Щоб провести повну регулювання зчеплення, спочатку треба відрегулювати, наскільки відходить середній провідний диск. Це дозволить забезпечити потрібний зазор робочих поверхонь зчеплення. Додатково треба відрегулювати зазор торця кришки клапанного корпусу і його регулювальної гайки, потім провести регулювання роботи педалі зчеплення.
  2. Далі потрібно визначити те, як зняти середній провідний диск, знявши перед цим кришки люків з картерів зчеплення і маховика. Щоб це провести, треба включити зчеплення і встановити нейтральне положення коробки передач. Потім слід повертати маховик двигуна, ввернувши при цьому до самого кінця чотири регулювальних гвинта в середній провідний диск. Попередньо на гвинтах потрібно відкрутити контргайки.
  3. Не припиняючи крутити маховик, треба відвернути на один оборот гвинти регулювання і закріпити їх контргайками. Затягуючи контргайки, не варто прикладати величезних зусиль, і краще за все притримувати регулювальний гвинт, щоб уникнути зсуву отрегулированного зазору.
  4. Проводимо вимір зазору між торцем задньої кришки корпусу клапана і регулювальної гайкою, який повинен бути від 3,3 мм до 3,7 мм. Контролювати величину зазору треба після проведення кожного ТО-2. Регулювання цього проводиться ослабленням затиску контргайки і встановленням потрібної величини зазору. Після цього треба затягнути контргайку, не порушуючи встановленого зазору.
  5. Наступним етапом буде те, як відрегулювати педаль зчеплення. Для цього буде потрібно лінійка, за допомогою якої, після спуску повітря з пневмосистеми, треба буде виміряти величину ходу педалі. Вона повинна відповідати 34-43 мм. Контроль вільного ходу слід проводити після кожного ТО-1. Перед цим треба обов`язково переконатися в тому, що встановлений до цього зазор в нормі.
  6. Для регулювання вільного ходу педалі треба роз`єднати двуплечий важіль приводу педалі з виделкою штока клапана і виделкою штока циліндра зчеплення. При цьому перевести поршень циліндра в самий низ, а нижній край двуплечего важеля відвести в зворотну сторону до упору. Треба перевірити, щоб отвори вилки штока циліндра і важеля були поєднані приблизно на 50%. При відхиленні в більшу або меншу сторону потрібно довести до необхідного розміру за допомогою обертання штока циліндра.
  7. Завершальним етапом того, як відрегулювати зчеплення на Мазе, буде з`єднання важеля і всіх від`єднані елементів, регуляція відстані між отворами вилок за допомогою обертання самих вилок. Зробити це буде складно при велику зношеність фрикційних накладок дисків. В цьому випадку треба буде переставити двуплечий важіль на 1 шліц проти годинникової стрілки. Після чого прибрати перед хід педалі зчеплення.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!