» » » Як управляти машиною?

Як управляти машиною?

Як управляти машиною?
Як управляти машиною?

Якщо ви поставили перед собою мету навчитися керувати транспортним засобом, то поряд з вивченням правил дорожнього руху необхідно ще й розуміти, як управляти машиною. Водити машину з АККП досить просто, складніше справа йде з механічною коробкою передач. В даному випадку необхідно акцентувати увагу відразу на багатьох моментах.

Керування транспортним засобом можна розділити на кілька етапів, кожен з яких відіграє головну роль в рівних частинах.

Підготовчий етап

Спочатку необхідно розібратися з роботою основних елементів, які відповідають за рух транспортного засобу.

педалі



Транспортний засіб механічного типу має три педалі: газ, гальмо і зчеплення. Перші дві педалі гранично ясні, а ось зчеплення відповідає за перемикання швидкостей. Натискати на педалі, як і відпускати їх, необхідно плавно і без ривків, що продовжить службу його механізму. При неправильному натисканні ви почуєте скрегіт або хрускіт. Крім того, слід враховувати, що кожна нога відповідає за певну педаль: ліва - зчеплення, права - газ і гальмо. Перед тим як почати рух, необхідно «вхолосту» натискати педалі, щоб трохи звикнути до сили натискання на педаль.

Коробка передач

На відміну від автоматичної КП, механічна представлена у вигляді чотирьох-або п`ятиступінчастого швидкісного режиму і з додатковою задньою передачею. Саме для перемикання ступенів і використовується зчеплення. Варто пам`ятати, що перемикати передачі слід тільки при повністю вичавленою педалі зчеплення. У той же час кожна передача має своє призначення.

  • Нульова. Використовується в основному, коли машина стоїть на місці.
  • Перша. Дана передача призначена для початку руху, а також для розгону транспортного засобу до 25 км / год. Якщо швидкість збільшується, то необхідно переключитися на другу передачу, але при цьому не варто забувати про педаль зчеплення.
  • Друга. Початківці водії вважають цю швидкість «робочою», так як на другий переадче можна їздити до 40 км / год, що зазвичай є максимумом для учнів водінню.
  • Третя і наступні. Третю передачу включають від 40 км / год, на четвертій їдуть зі швидкістю 60 км / год і вище. За містом можна включати п`яту передачу і рухатися зі швидкістю від 70 до 110 км / год.
  • Задня. Передача «Задній хід» призначена для руху назад.


Вивчаючи будову коробки передач, необхідно запам`ятати, яке положення має кожна передача. Спочатку ви повинні тренуватися перемикати їх "наосліп".

додаткові пристрої

Крім того, не варто забувати і про додаткові пристрої, таких як перемикання ближнього і дальнього світла фар, поворотів і сигнальних кнопок, особливості роботи яких також необхідно знати.

алгоритм руху

Після того як ви вивчили всі основні пристрої і випробували їх роботу, можна приступити до найголовнішого - початку руху.

  1. Розташуєтеся зручно в кріслі (підійміть або опустіть спинку при необхідності), пристебніться ременем, виставте нейтральну передачу.
  2. Запустіть двигун, вичавіть зчеплення і перейдіть на першу передачу, опускаючи ручник, плавно відпускаючи зчеплення і натискаючи на педаль газу. Робити це необхідно без ривків.
  3. Коли ваша швидкість дійде до 20 - 25 км / ч, можна переключитися і на другу передачу, при цьому рухи ногами повинні бути аналогічними, як і в попередньому пункті. Перемикання необхідно, коли ви чуєте, що машина починає гудіти.
  4. Для того щоб плавно зупинитися, необхідно вичавити зчеплення і плавно натискати педаль гальма. Коли машина почне пригальмовувати, вичавіть зчеплення і перейдіть на нейтральну передачу, при цьому продовжуючи гальмування. Після цього необхідно підняти ручник і можна виходити з транспортного засобу.

Запобіжні заходи

  • Не можна починати рух при включеній передачі.
  • Якщо мотор працює тихо, необхідно знизити передачу, тобто перейти на нижчу.
  • Виходячи з транспортного засобу, не забувайте ставити машину на ручник. А починаючи рух, не забувайте його знімати.
  • Також не варто забувати включати фари перед початком руху і пристібатися ременем безпеки.

Додатково читайте статтю Як їздити на механіці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!