» » » Як рушати з місця?

Як рушати з місця?

Як рушати з місця?
Як рушати з місця?

Найскладнішим моментом під час навчання керуванню автомобілем є проблема плавного старту, а нерідко - і старту взагалі. Причому, це дається з великими труднощами не тільки жінкам, а й чоловікам. Як рушати з місця? Для цього потрібно розібратися з кількома речами, як то: педаль газу, гальмо, зчеплення, яке треба вичавлювати, і до того ж, все це потрібно робити одночасно. Таке навіть запам`ятати спочатку складно, а не те що почати робити автоматично, слідуючи певним алгоритмом. Але правила і рекомендації, наведені в нашій статті, допоможуть вам в цьому.

Як навчитися рушати з місця

На перший погляд це, звичайно, нелегко, але, як показує практика, цілком досяжно, і головне тут - розуміння сенсу і принципів всіх маніпуляцій, які ви будете виконувати при старті. Найважливіше - відчути автомобіль, я б навіть сказав, відчути його. Навчитися злагоджено діяти руками і ногами теж важливо, але саме відчуття єднання з машиною допоможе вам починати свій рух плавно і без жодних ривків. Для початку давайте зрозуміємо елементарні принципи і познайомимося з системами, які і відповідають за старт. По-перше, це трансмісія. Якщо просто, трансмісія - це набір певних механізмів, які, приходять в рух здійснюють передачу крутного моменту від мотора до коліс машини. Також трансмісія пов`язана безпосередньо і з можливістю зміни напряму руху, а також і швидкості. Найчастіше, коли говорять «коробка передач» мають на увазі саме трансмісію.

типи трансмісії

Трансмісія розділяється на АКПП і МКПП. АКПП - це автоматична коробка перемикання передач, МКПП - відповідно, механічна. В АКПП головну роль виконує гідротрансформатор, а в МКПП- зчеплення. Різниця в тому, що гідротрансформатор працює сам по собі без будь-якого впливу з боку водія. Перемикання передач змінює передавальне відношення, що впливає на швидкість машини. Це відбувається завдяки блоку шестерень в МКПП або планетарному ряду в АКПП. Саме перемикання передач при АКПП здійснюється за допомогою фрикційних і гальмівної стрічки і фрикционов. Ну, а класична МКПП - це два зазублених коліщатка і різниця між ними, що відповідає рівню передачі. Рівень цей або підвищений, або знижений, або нейтральний. Ну, а управління передачами при АКПП здійснюється електронною системою. При МКПП керівництво процесом залежить безпосередньо від вас. Втім, якщо ви навчитеся плавно рушати з місця на механіці, проблем з автоматом у вас не виникне. І в першу чергу ми пояснимо принцип плавно старту саме на МКПП.

Як плавно рушати з місця на механіці



Ну що ж, ось і настав час сісти на водійське місце і пробувати рушити з місця. Для початку, переконайтеся, що у вас достатньо простору для старту і що у вашого авто механічна трансмісія, так як починати навчання ми будемо саме на ній. Початкове положення для старту - нейтральна передача, а також затягнутий ручне гальмо. Ну а тепер по пунктах.

  1. Поворніте ключ запалювання і запустіть двигун.
  2. Поставте праву ногу на педаль гальма, а лівої почніть вичавлювати зчеплення.
  3. Перейдіть на 1-ю швидкість, тепер відпустіть ручне гальмо - «ручник» і перейдіть від роздумів і обчислень на мову відчуттів, бо далі будуть важливі саме вони, а аналітика нам тут зовсім не допоможе і навіть навпаки - буде заважати зосередитися і нормально виконати старт .
  4. Почніть дуже повільно і поступово відпускати педаль зчеплення. Тут головна мета: вловити, усвідомити, відчути, відчути момент спрацьовування або, як ще кажуть, схоплювання зчеплення. Цей процес візуально можна проконтролювати по тахометрі на приладовій панелі, стрілка приладу в цей момент здригнеться.
  5. Отже, вловивши цей момент, перенесіть ногу з однієї педалі на іншу, тобто з гальма на газ і плавно додавайте обороти, а зчеплення тримайте на моменті схоплювання. Плавно додавайте газ до того моменту, як автомобіль почне легкий рух, а потім поступово відпускайте зчеплення. У цей момент можна навіть додати газу.


Якщо все зроблено правильно, то ви отримаєте справжнє задоволення і радість від того, що, нарешті, вдалося здійснити хороший старт. Якщо ж десь ви допустили помилку, то ви обов`язково відчуєте що-небудь, наприклад, ривок при відпущеному різко зчепленні, або рев двигуна, якщо рано і сильно натиснули на педаль газу. Крім того, автомобіль може і просто стихнути, якщо ви відпустили зчеплення при малих обертах двигуна, до чого призводить занадто слабкий тиск на педаль газу. Головне - гарненько запам`ятайте порядок рухів, адже цей спосіб є класикою зрушення автомобіля з місця і практично всі фахівці радять робити саме так. Ну, а тепер перейдемо до того, як правильно рушати з місця на автоматі.

Старт з АКПП

В автоматичній коробці перемикання передач ми бачимо зовсім інше. Для початку позначення основних положень важеля селектора:

  • P означає режим парковки;
  • R - це режим заднього ходу;
  • N - це нейтральне положення важеля;
  • D означає режим руху.

Ну, а тепер, як то кажуть, встаньте в початкове положення, а точніше, сядьте. Права нога повинна розташовуватися на педалі гальма, а гальмо стоянки повинен бути включений - так само як і на МКПП. Тепер переведіть важіль селектора з положення Р або R, в положення D, вимкніть гальмо стоянки і відпустіть педаль гальма. Ось і все - ви поїдете. Ну, а що ви хочете - це ж автомат. Лінь - двигун самі знаєте чого, і в автомобілях теж все підпорядковано зручності. Але знаєте - жодна, навіть найрозумніша АКПП не зможе зрівнятися з самої примітивної механікою в мистецтві вибору передачі в конкретний момент - наприклад, при русі в гору або під гору. У міських умовах - може бути, але тільки не за містом, де управління за допомогою МКПП буде здійснюватися набагато точніше - при наявності досвіду, зрозуміло. І ще одна порада перед тим, як рушати з місця. Порада дуже проста: перш, ніж рушити, згадайте - а чи навчилися ви зупиняти автомобіль! Якщо в чомусь не впевнені, або щось у вас не виходить, краще за все безпечно зупиніть автомобіль і проаналізуйте ситуацію.

Спосіб перевірки старту

Багатьом напевно захочеться перевірити, наскільки плавно вони вичавлюють педалі газу і зчеплення. Та й взагалі це дуже корисно для початківців. Як приклад можна порекомендувати використовувати пластиковий стаканчик, наповнений водою. Судити, наскільки у вас виходить плавно вичавлювати педалі, можна по тому рівню води, який залишиться в стаканчику після ваших вправ. Ну, і звичайно, вам допоможе відео вгорі статті, як рушати з місця.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!