» » » Як навчитися водити машину?

Як навчитися водити машину?

Як навчитися водити машину?

Водіння автомобіля з приємного проведення часу поступово перетворюється в необхідність, а також стає важливим елементом успішної кар`єри. Більшість роботодавців все частіше віддають перевагу кандидату, яка має посвідчення водія, адже мобільність фахівця вважається вельми корисним якістю.

Як навчитися водити машину з механічною коробкою

Машини з механічною коробкою передач з`явилися раніше, проте вважається, що освоїти управління ними трохи складніше, ніж автомобілями, оснащеними коробкою-автомат. Навчатися водінню можна за допомогою досвідченого знайомого або, скориставшись послугами інструктора. Зі знайомим ви володієте великим часом для освоєння прийомів управління машиною, однак є свої плюси і в роботі з інструктором:

  • Можливо, вам буде легше освоїти навик, якщо ви будете впевнені, що інструктор на навчальній машині підстрахує вас під час помилки;
  • Сеанси навчання обмежені в часі, а значить, ви будете більш зосереджені;
  • Крім того, інструктор - людина досвідчена саме в навчанні водінню, тому у нього напевно є кілька методик роботи, які дозволять вам легше освоювати навик.

Детальна інструкція по водінню автомобіля з механічною коробкою передач описана в нашій статті Як їздити на механіці.

Як навчитися водити машину з коробкою-автомат



Водіння автомобіля з АКПП (автоматичною коробкою перемикання передач) почніть зі знайомства з особливостями її експлуатації:

  • Такий автомобіль не містить вузла зчеплення, а важіль перемикання передач має наступні позначення: P - парковка, R - рух заднім ходом, N - нейтральна, D - драйв (рух вперед), L - припускає експлуатацію в щадному режимі;
  • Педалі всього дві: «гальмо» і «газ».

Інструкція з водіння:

  1. Сядьте за кермо, налаштуйте положення крісла і керма, так щоб було зручно дивитися в дзеркала заднього виду.
  2. Встановіть важіль перемикання передач на позицію P.
  3. Управління здійснюється однією ногою, тобто ліву ногу розмістіть на підлозі, а правою натискайте педалі.
  4. Натисніть педаль гальма і переведіть важіль в режим D. Відпустіть гальмо. Після того як автомобіль почне рух, натисніть педаль газу. Машина поїде вперед.
  5. Перемикаючи положення важеля АКПП, не потрібно прибирати ногу з педалі газу.
  6. Для зупинки потрібно обережно натиснути на педаль гальма.
  7. Якщо зупинка планується коротка (до 2 хвилин), немає необхідності міняти положення важеля перемикання режимів (залиште його в положенні D). При зупинці на більш тривалий термін, переведіть важіль в режим N і натисніть на гальмо.
  8. Коли ви плануєте припинити поїздку, припаркуйте машину, переведіть важіль в положення P. Заглушіть двигун.

Зручність для початківця водія АКПП полягає у відсутності необхідності перемикати важіль: автомат самостійно змінює швидкість і робить це без поштовхів. Машина не затихне на перехресті через неправильне натискання педалі акселератора, не потрібно вичавлювати зчеплення і плавно віджимати його.



Керування автомобілем має безліч нюансів і особливостей, тому початківці автолюбителі не застраховані від невірних дій. Про найбільш типові помилки при водінні читайте в статті Як їздити на машині.

навчання водінню

Ще недавно освоїти навик керування транспортним засобом можна було як самостійно, так і скориставшись послугами автошкіл. З 5 листопада 2013 року самопідготовка і здача іспитів екстерном скасована. Тому необхідно закінчити курси водіння перед походом в ГИБДД.

Автошколи поділяють навчання на теоретичні основи, де ви дізнаєтеся про правила дорожнього руху і основи управління транспортним засобом, і практичну - роботу з інструктором з водіння. Однак це зовсім не означає, що вам не доведеться приділяти час на самоосвіту в цих областях. Детальніше про те, як освоїти водіння читайте в нашій статті Як навчитися водити.

Інформацію про інші важливі питання, що стосуються навчання водінню, читайте в розділі автошкола.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!