» » » Як гальмувати на машині?

Як гальмувати на машині?

Як гальмувати на машині?

Перш ніж ви навчитеся, як гальмувати на автомобілі грамотно, без випливають негативних наслідків, необхідно знати, що способів гальмування існує дуже багато. Однак, як показує практика, досвідчені водії використовують всього три з них - гальмування на межі блокування коліс, комбіноване гальмування, а також переривчасте гальмування. Вид гальмування і його особливості залежать і від електроніки, яка встановлена в автомобілі, а також від типу коробки передач.

Механічна коробка передач

Наявність «механіки» в автомобілі вимагає при гальмуванні на включеній швидкості від водія практично одночасною вичавки зчеплення і гальма. Але бувалі водії рекомендують вичавлювати зчеплення на пару секунд раніше, ніж гальмо. При необхідності пригальмувати до певної швидкості, необхідно спочатку вичавити зчеплення до упору, а потім натиснути на гальмо, знижуючи швидкість до необхідної позначки. Повна зупинка вимагає від водія вичавлювання до упору як зчеплення, так і гальма. Після чого необхідно включити нейтральну передачу і відпустити дві педалі - гальмо і зчеплення. Виконання цього алгоритму гальмування в точності до навпаки призводить до глушіння автомобіля. При русі машини на нейтральній передачі, наприклад, під час спуску з гірки, немає необхідності в вичавлюванні зчеплення, а в натисканні на педаль гальма - є, якщо ви хочете загальмувати при такому характері руху автомобіля.

Загальні правила гальмування

Щоб знати, як правильно гальмувати на автомобілі з будь-якою коробкою передач, потрібно володіти певними навичками в водінні і дотримуватися правил, які для кожного автомобіліста є обов`язковими. Так, якщо необхідно загальмувати різко, обов`язково озирніться, чи немає у вас за спиною водія, який рухається на великій швидкості. При недотриманні цього правила, в задній бампер вашої машини обов`язково в`їде позаду рухомий транспорт. Заборонені інтенсивні гальмування на поворотах автомобілів, які не обладнаним системою АВС.

Автоматична коробка передач



Наявність АКПП на машині дозволяє водієві гальмувати без натискання на зчеплення - тільки слід вичавлювати гальма. Для повної зупинки, витиснувши педаль гальма, перемикайте ручку передачі на «P» (parking). При необхідності продовження руху після зупинки, відпустіть педаль гальма - машина продовжить рух.

Гальмування на льоду

Перед тим, як гальмувати на машині в ожеледь, запам`ятайте одне правило - в таку погоду не їздять на великих швидкостях. Чим більше швидкість машини, тим більше її гальмівний шлях, тому обов`язково, щоб уникнути аварії, дотримуйтесь рекомендовану дистанцію на дорозі. На льоду рекомендується гальмувати поетапно, щоб ваше авто не занесло. Використовується така методика гальмування на слизькій поверхні - спочатку включається знижена передача, але при цьому, ви не натискаєте на гальмо. Машина почне скидати швидкість, а потім можна гальмувати вже звичайним способом. Причому натискати на гальмо рекомендується переривчастими рухами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!