» » » Як гальмувати на ковзанах?

Як гальмувати на ковзанах?

Катання на ковзанах - один з кращих способів проведення зимового дозвілля. Ви тільки уявіть: мороз і сонце, день чудовий, а Ви розтинати по крижаних просторах на новеньких ковзанах! Але цю чудову картину можуть зіпсувати маленькі неприємності. Наприклад, невміння гальмувати на ковзанах, наслідком якого може стати розбитий ніс або зламана нога. Звичайно, ніхто не бажає собі такої долі, тому необхідно навчитися, як правильно гальмувати на ковзанах. Як це робити? Існує безліч способів. Ось найпопулярніші:

  • Перестати розганятися, поставити ноги паралельно один одному і без зусиль їхати вперед. Гальмування відбудеться завдяки зростаючій силі тертя ковзанів об лід.
  • Можна загальмувати, роблячи часті рухи ногами, то направляючи їх один до одного, то розгортаючи в сторони. Ви як би малюєте два зигзага ногами. Цей спосіб допомагає плавно загальмувати.
  • Присісти на одній нозі, другу винести вперед і уперти її в лід задньою частиною коника. Нога, вперті в лід, швидко уповільнює і зупиняє рух. За таким же принципом можна гальмувати трохи інакше. Для цього вільну ногу потрібно відвести назад і зубчиками коника чіплятися за лід. Для гальмування знадобитися 3-6 метрів. Спосіб дуже легкий і ідеально підходить для новачків. Не намагайтеся загальмувати таким чином на обох ногах, інакше можете втратити рівновагу.
  • Спосіб «плуг». Він був запозичений у лижників. Щоб загальмувати таким чином, потрібно присісти на обидві ноги, почати тиснути на п`яти і в той же час поступово зближувати шкарпетки ковзанів. Під кінець гальмування шкарпетки потрібно зблизити більш різким рухом.
  • Спосіб «півколо». Потрібно винести одну ногу вперед, при цьому натискаючи на внутрішнє ребро ковзана. Рух цієї ноги повинно бути перпендикулярно по відношенню до руху опорної ноги. В результаті Ви вимальовується півколо вільної ногою, злегка розвертається і швидко гальмуєте навіть при великій швидкості.
  • Досить складний спосіб гальмування всім ребром ковзана, але освоївши його, Ви швидко і легко зможете зупинитися. Для цього потрібно перенести вагу тіла з однієї ноги на іншу і постаратися якомога сильніше втиснути ребро ковзана в лід.
  • Хокеїсти часто застосовують наступний спосіб: широко розставлені ноги після розгону слід різко повернути і сильно втиснути ковзани в лід. Для збереження рівноваги в момент гальмування злегка відхиліть тулуб назад.


Потрібно також пам`ятати, що добре гальмувати можна навчитися тільки на гостро заточених ковзанах, тому стежте за їх станом. Ну і звичайно, потрібно тренуватися і ще раз тренуватися! А тим, хто боїться відразу гальмувати в русі, можна відпрацювати положення ноги, просто стоячи на льоду. Коли Ви зрозумієте, як правильно повинна стояти нога при гальмуванні, можна попрактикуватися в русі. Ми розповіли Вам, як гальмувати на ковзанах. А як наочний приклад пропонуємо Вам відео, як навчитися гальмувати на ковзанах.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!