» » » Як навчитися кататися на ковзанах?

Як навчитися кататися на ковзанах?

Як навчитися кататися на ковзанах?
Як навчитися кататися на ковзанах?

Ковзани - це улюблене з дитинства розвага, яке з віком може перерости в серйозне спортивне захоплення. Катання відмінно прокачує м`язи ніг і сідниць, преса, спини, допомагає підтримувати хороший фізичний здоров`я і, звичайно, дарує цілий феєрверк самих позитивних емоцій. Навчитися ж катання на ковзанах досить просто, якщо поставити перед собою конкретну мету.

Робимо перші кроки

Якщо ви думаєте про те, як навчитися кататися на ковзанах, то вам потрібно в першу чергу придбати якісну екіпіровку. Враховуйте, що ковзани ні в якому разі не повинні бовтатися на нозі. Вибирайте моделі, ідеально відповідають вашому розміру, але з урахуванням того, що ви будете надягати їх на шкарпетки або теплі колготки.

  • Завжди зашнуровує черевики повністю і тугіше, щоб забезпечити найкращу фіксацію ковзанів на ногах (проте не перетяните).
  • Приготуйтеся робити перші кроки на льоду за підтримки бортика. Не соромтеся спиратися на огорожу.
  • Ноги тримайте трохи зігнутими.
  • На перших порах не варто намагатися відштовхуватися зубцями. Це ні до чого хорошого все одно не призведе. Постарайтеся сконцентрувати свою увагу на внутрішній стороні ребра вільного коника - відштовхуйтесь ім.
  • Отже, станьте на внутрішню частину ребер, ноги трохи зігніть в колінах. Ступні поставте не паралельно один одному, а як би в балетній позиції - п`яти разом, носки трохи нарізно.
  • Тримаючись за бортик, робіть перші кроки. Для цього вагу з однієї ноги переводите на іншу (опорну). У цей час коліна, ясна річ, будуть по черзі трохи розгинатися і знову згинатися.

Зрозуміло, перші спроби катання будуть найскладнішими. У ці тренування намагайтеся максимально вдумливо і не поспішаючи долати кожен етап, починаючи з постановки ніг і закінчуючи поштовхами і ковзанням. Також пам`ятайте, що чим нижче буде розташовуватися ваш центр ваги, тим більш впевненим і безпечним буде ковзання.



Тільки після того як ви навчитеся впевнено стояти на ковзанах, робити кроки і ковзати, ви зможете дозволити собі більш швидке катання.

гальмуємо

Щоб правильно зупинитися в ході руху:

  • Розгорніть ковзани під кутом в 90 градусів по відношенню до лінії руху.
  • Одночасно з цим відхилите корпус в протилежну сторону. Це дозволить зберегти рівновагу.


Як і саме катання, гальмування потрібно спочатку відпрацювати на повільній швидкості. Досить буде зробити два-три кроки і потім акуратно спробувати зупинитися. Коли ви зможете собі дозволити більш швидку їзду, при гальмуванні не забувайте робити більший нахил корпусу назад. Чим швидше розгін, тим більше нахил.

Не забудьте відпрацювати гальмування в обидві сторони - і коли першою буде йти права нога, і коли - ліва. Обидва прийому ви повинні здійснювати з однаковою легкістю.

падаємо правильно

Падіння на лід може супроводжуватися не тільки малоприємними відчуттями, але і травмами. А тому дуже важливо навчитися «приземлятися» за всіма правилами. Причому, краще цього навчитися ще до того, як ви зробите свої перші кроки на ковзанці.

Відпрацьовується техніка на звичайному підлозі, на м`якому килимку. Не зайвим буде надіти спеціальний захист на лікті і коліна, голову.

Відпрацювання падіння вперед

  • Встаньте перед килимком на шкарпетки і починайте падати.
  • При цьому вивертайте корпус так, щоб падіння припало на зовнішню частину стегна і коліна.
  • Не забувайте підключати руки - вони повинні бути зігнуті в ліктях. Падіння на долоні пом`якшить удар. При цьому руки повинні як би пружинить при зіткненні з підлогою! «Жорстка фіксація» рук може стати причиною травми кистей, ліктів, плечових суглобів. Правильно виконувати даний прийом можна тільки за умови добре натренованих віджиманнями рук. А тому обов`язково включите дані вправи в свій щоденний спортивний раціон.
  • Голова при падінні повинна йти назад, подалі від статі. Причому найскладніше - це зафіксувати голову. Адже при зіткненні з підлогою голова за інерцією піде вперед, що загрожує травмою.

Відпрацювання падіння назад

  • Встаньте до килимка спиною, ноги трохи зігніть і починайте падати на спину. Під час такого падіння найбільша небезпека підстерігає спину, куприк і найголовніше - потилицю. А тому вам потрібно буде правильно «покласти» ці частини тіла на тверду поверхню.
  • Для цього уникайте прямого падіння на куприк. Вам потрібно як би перекотитися на нього і далі - на спину. Як можна плавнів і м`якше. Інакше травми не уникнути. Працюйте в цьому випадку пресом.
  • Паралельно з цим вам потрібно блискавично нахилити голову вперед так, щоб підборіддя уперся в груди. І міцно зафіксувати її в такому положенні.

Також читайте інші наші статті за темою:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!