» » » Як кататися на лижах?

Як кататися на лижах?

Як кататися на лижах?
Як кататися на лижах?

Одним з найбільш популярних зимових видів спорту в нашій країні був і залишається біг на лижах. Клімат в більшості регіонів Росії дозволяє кататися на лижах взимку не тільки на спеціалізованих трасах, але і просто в найближчому парку або лісі. У цій статті ми розповімо, як кататися на лижах, чому на перших порах вам доведеться навчитися, а також яке спорядження вам буде необхідно.

лижне спорядження

Почнемо, мабуть, з останнього питання, а саме: що необхідно мати для катання на лижах. Раніше все каталися на звичайних дерев`яних лижах, які були важкими і погано ковзали по снігу. У міру розвитку технології виробництва, з`явилися спочатку лижі зі спеціальним пластиковим покриттям, а потім і лижі, зроблені з пластика цілком. У комплекті з лижами йдуть спеціальні лижні палиці, також зроблені з пластика.

На лижах є спеціальні кріплення, які допомагають прикріпити лижі до взуття. На даний момент більшість лиж розраховане на кріплення до спеціальних лижних черевиків, так що вам, ймовірно, доведеться обзавестися ще й парою нового взуття.

Крім того, вам потрібно буде підібрати зручну для катання на лижах одяг. На вас обов`язково повинні бути теплі зимові штани, шкарпетки, білизна, зверху - майка або футболка, кофта і тепла куртка. Не забудьте шапку і рукавички. По можливості необхідно віддавати перевагу одягу з легких, натуральних матеріалів. Крім того, такий одяг має дозволяти шкірі дихати, так як через значних фізичних навантажень ваша шкіра буде потіти. Якщо ви боїтеся захворіти, придбайте спеціальне термобілизна, яке призначене для тих, хто багато часу взимку проводить на вулиці. Купити його можна як в спортивному магазині, так і в деяких магазинах нижньої білизни.



Також ви напевно чули про спеціальні лижних мазі, які полегшують ковзання. Існує безліч різновидів мазей і способів їх нанесення в залежності від зовнішніх умов і стилю, яким ви катаєтеся. Найбільш популярними є:

  • Імпортні - Swix, Rex, Briko;
  • Вітчизняні - Луч, МВІС, Вісті.

Перед покупкою лижної мазі найкраще проконсультуватися з продавцем в магазині.

Техніка катання на лижах

Існує два основних типи лижного катання: катання на гірських лижах і на бігових лижах. Кожен з них має свої особливості і техніку. У цій статті ми детально зупинимося на тому, як кататися на бігових лижах.



Існує два стилю бігу на лижах: класичний (традиційний) і коньковий (вільний).

Класичний стиль

При класичному стилі катання задіяні всі групи м`язів, як нижні (стегна і сідниці), так і верхні (особливо м`язи плечей, спини і рук).

Спочатку розглянемо, як правильно кататися на лижах класичним стилем:

  • Бесшажний лижний хід використовується на пологому схилі або на рівнині. Вам необхідно буде злегка зігнути ноги в колінах, зробити синхронний помах обома руками і, відштовхнувшись палицями від землі, просунутися вперед. При цьому не потрібно зупинятися і чекати, поки ви припиніть рух - ледь відштовхнувшись, повторіть рух палицями знову і продовжуйте рух вже з прискоренням. З кожним разом ви будете проїжджати все більшу відстань.
  • Інша техніка має на увазі одношажного одночасний хід. При цьому вам необхідно буде знову зайняти вихідну позицію з зігнутими колінами, упріться лижними палицями в землю, однак при цьому намагайтеся відштовхуватися однією ногою від землі також, як ви відштовхуєтеся при бігу, поставивши її на носок. Під час поштовху палицями одна нога йде вперед, а після нього ви продовжуєте ковзати обома ногами по поверхні. Щоб не втомлюватися, в процесі ковзання міняйте ноги: штовхайтесь то правою, то лівою ногою.
  • Поперемінний хід використовується для підйому на схили. При такому ході вам необхідно буде по черзі виставляти вперед і штовхатися то лівою рукою і ногою, то правою. Відштовхнувшись, постарайтеся проїхати на одній нозі якомога далі вперед, і лише потім штовхайтесь знову.

коньковий хід

Тепер розглянемо, як на лижах кататися коником. Такий стиль катання в більшій мірі зміцнює м`язи внутрішньої поверхні стегна й боки.

Коньковий хід може бути під одну ногу, а може бути і під обидві ноги. В обох випадках вам потрібно буде виписувати ногами ялинку, поперемінно штовхаючись то однією ногою, то обома ногами по черзі. Початкове положення: Коліна трохи зігнуті, корпус нахилений вперед, до опорної лижі. Палиці під час поштовху потрібно виставляти якнайдалі вперед і енергійно ними відштовхуватися. Коньковий хід під одну ногу дозволяє розвинути велику швидкість і використовується на підйомах, однак він більш обтяжливий.

Практичні поради по даному виду спорту ви знайдете також в статті Як навчитися кататися на лижах.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!