» » » Як вибрати гірськолижні черевики?

Як вибрати гірськолижні черевики?

Як вибрати гірськолижні черевики?

Згідно з практикою, більш важким вибором для новачків гірських лиж, завжди є черевики. Тільки ось гірськолижні черевики, є одним з найголовніших елементів подібного обмундирування. Як це не здасться вам дивним, але саме від вибору черевик, залежить якість вашого катання на лижах. Але в той же час, підібрати дійсно хороші і якісні черевики для лиж, заняття не з простих. Давайте ж розглянемо, як правильно підібрати гірськолижні черевики.

Одним з найголовніших правил вибору гірських черевик, вважається відсутність економії при їх покупці. Вся справа в тому, що черевики, це саме та частина екіпіровки, яка буде стосуватися вашого тіла. Якщо черевики поганої якості, при їх одяганні ви відчуєте незручність і дискомфорт, що вплине безпосередньо на якість вашого відпочинку. Також за допомогою черевиків, ви будете керувати лижами, що в погано підібраного взуття зробити практично неможливо.

Вибір гірськолижних черевик



Будь-який виробник випускає дуже багато видів черевик. Весь модельний ряд такому взутті зазвичай ділиться на кілька груп. Це пояснюється різним поєднанням декількох основних вимог до черевиків. Вони повинні бути комфортні в носінні і, як правило, повинні з чіткістю передавати правильне зусилля на лижі. Звичайні, дитячі або черевики для новачків, як правило, не призначені для великих швидкостей і складного снігового покриву, вони м`які і зручні, їх з легкістю можна знімати і одягати. Ну а черевики для професіоналів, які дуже жорсткі і незручні, призначені для швидкісних спусків і крутих схилів. Хоч лижник і не відчуває певного комфорту, який притаманний черевиків для новачків, але зате професійні черевики з точністю передають зусилля на лижі. Використання професійних моделей новачком, може взагалі відвадити його від катання, оскільки нозі буде зовсім незручно. Вашими першими гірськолижними черевиками, повинні бути м`які і комфортні моделі, щоб ваша нога звикла до незвичного становища і колодкам.

жорсткість черевик



Жорсткість взуття для гірськолижників визначається опором черевика при його згинанні. Новачкам необхідно купувати більш м`які черевики, ну а якщо ви добре розвинені у фізичному плані, і вирішили пов`язати своє життя з гірськолижним спортом, можна відразу ж купувати черевики злегка жорсткіше.

Як підібрати гірськолижні черевики

  • Дивлячись, до якого класу відносяться черевики, виробники надають їм самих різних ступенів регулювань, які в разі правильного підбору під вашу ногу, будуть надавати катання на лижах більшої точності і впевненості.
  • На більшій кількості моделей, існують спеціальні кліпси, які фіксують ногу в черевику. Звичайне число кліпс від 1 до 4, а конструкція їх різноманітна. У непрофесійних моделях використовуються кліпси із пластику, також можна зустріти і кліпси з металу. Кліпси дають можливість проводити регулювання точності і грубості, що дає можливість провести точну настройку оптимального положення фіксації стопи і гомілки, а також комфорту ваших ніг.
  • У деяких моделях існує ще одна регулювання, кантінг, яка необхідна для компенсації кривизни ніг. Якщо у вас Х-образні або О-образні ноги, наявність цієї регулювання обов`язково.
  • У верхній частині черевика існує спеціальний манжет-ремінь, який охоплює вашу литковий м`яз для більшого зчеплення і поліпшення фіксації. Як правило, цей манжет виготовляється з кевларових волокон.
  • Існує регулювання жорсткості черевик, яка необхідна для більш точного керування лижами, чим жорсткіше регулювання виставлена, тим лижі точніше. Як правило, вона має два основних положення - жорстке і м`яке.
  • Існує спеціальний перемикач - катання-ходьба, який звільняє верхню частину черевика, щоб легше було ходити або стояти в черзі на підйомнику. Коли звикання до черевиків сильнішає, цей перемикач більш не потрібен.

Як підібрати розмір гірськолижних черевик

Коли ви вибираєте гірськолижні черевики, ніколи не шкодуйте часу на їх примірку. Головне, щоб черевик якнайкраще підходив вам за формою внутрішнього чобота, тобто, черевик повинен добре облягати ногу. У кожної компанії, яка випускає такого роду черевики, існують свої різновиди колодок, які відрізняються по ширині ступні, обсягом ноги, ширині і довжині манжетов, рельєфності наповнювача.

Так що, не слухайте ніяких порад і тільки міряйте. Беріть з собою шкарпетки, в яких ви будете кататися, і приступайте до вимірів. Пам`ятайте, що ваша нога індивідуальна, і купити гірськолижні черевики без замірів це, в першу чергу, досить безглуздо. Як правило, в спеціалізованих магазинах, надаються спеціальні дощечки для виміру ширини і довжини ступні. І ще кілька порад, як вибрати гірськолижні черевики:

  • Черевик потрібно приміряти не менше 15 хвилин. Одягніть його і походіть, якщо ви відчуваєте найменший дискомфорт, пробуйте інші варіанти.
  • Черевик повинен добре фіксувати ступню і ногу, оскільки при виборі ненадійно закріплених черевик можна навіть отримати перелом. На черевиках повинні бути 4 кліпси і манжет для фіксації литок.
  • Мікро-регулювання застібок, річ не така вже й потрібна.
  • Корисна річ в черевиках, це підігрів, якщо ви збираєтеся багато кататися, без нього не обійтися.
  • Купуйте черевики з термоформірующімся валянком, які в процесі катання будуть купувати форму вашої ноги.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!