» » » Як вибрати сноуборд?

Як вибрати сноуборд?

Як вибрати сноуборд?

Зимові види спорту - одні з найбільш захоплюючих і екстремальних. Ось чому сноубординг зараз настільки популярний, особливо серед молоді. Теж хочете підкорювати лихі схили на дошці? Тоді в першу чергу необхідно придбати той сноуборд, який підійде саме Вам.

Як правильно вибрати сноуборд

Для початку слід визначитися, в якому стилі Ви збираєтеся кататися на майбутньому сноуборді. Їх існує кілька:

  • Фрістайл (Freestyle) - катання по сніговій рампі, виконання різних трюків.
  • Фрірайд (Freeride) - найпоширеніший вид серед аматорів. Це досить широкий стиль: увазі стрибки, звичайний спуск і спуск з гори.
  • Фрікарва (Freecarve) - спуск з гори на швидкості, де основний прийом - круті повороти.

Все сноуборди поділяються на дві великі групи: жорсткі (для фрікарва) і м`які (для фрістайлу та фрірайду). Найголовніше в сноуборді - це дошка. Від неї залежить те, як Ви будете кататися, з якою швидкістю, наскільки катання буде зручним і т.д.

Як вибрати дошку для сноуборда



До вибору дошки потрібно підійти дуже ретельно, адже від неї залежить дуже багато факторів, основні з яких: безпека і зручність катання. Давайте розглянемо докладніше, на які особливості варто звернути увагу.

  1. Правильна форма дошки сноуборда. У дошки для фрірайду один кінець довше іншого, а біля дошки для фрістайлу - обидва кінці однакової довжини і округлості. Стиль Фрікарва вимагає спеціальних дощок, більш вузьких і довгих. Якщо Ви збираєтеся кататися в різних стилях, то Вам підійде дошка типу All-Mountain. На ній можна кататися по різних поверхнях однаково добре і в стилі фристайл і в стилі фрірайд.
  2. Вибір ростовки сноуборду. Ростовка сноуборду - це його довжина від одного кінця до іншого (від носа до хвоста). Вона має чітку залежність від зростання і ваги сноубордиста. Як вибрати сноуборд за зростом і вагою? Чим більше Ваш зріст і вагу, тим довше повинна бути дошка. Існують спеціальні таблиці, за допомогою яких можна дізнатися рекомендовану довжину сноуборда в залежності від зростання і ваги. Їх можна знайти у продавця в магазині, де будете купувати сноуборд (часто такі таблиці додаються в комплект) або подивитися тут, як вибрати ростовку сноуборда. Для стилю фристайл сноуборд краще вибрати на 5 см коротше, ніж Вам рекомендується.
  3. Ширина дошки. Розмір сноуборда залежить не тільки від довжини дошки, а й від її ширини. Дошка не повинна бути дуже широкою, але і дуже вузькою теж. В ідеалі при примірці сноуборда Ваші ноги не повинні виходити за межі дошки більш ніж на 1-1.5 см. Якщо відстань більше 1-1.5 см, то дошка для Вас занадто вузька. Якщо відстань менше або ноги поміщаються повністю - то дошка занадто широка. В обох цих випадках, управляти сноубордом буде важко. Отже, щоб правильно вибрати розмір сноуборду, слід врахувати його ростовку і ширину відповідно до своїх параметрами.
  4. Матеріал, з якого зроблена ковзна поверхня.
  5. Перший тип - ковзаюча поверхня покрита графітом. Вона робить сноуборд швидким і слизьким, але в силу своєї надмірної м`якості швидко приходить в непридатність.
  6. Другий тип - ковзаюча поверхня покрита поліетиленом з додаванням графіту. Така поверхня найбільш довговічна, добре ковзає, тому найпопулярніша.
  7. Третій тип - поверхня, покрита поліетиленом. Така прослужить довго, але великій швидкості з нею Ви не досягнете. Крім цього є спеціальні речовини (наприклад, парафін), за допомогою яких обробляють ковзаючу поверхню. Вони дозволяють збільшити швидкість ковзання і термін придатності дошки. При бажанні Ви можете здати в сервіс куплений сноуборд, де ковзаючу поверхню оброблять належним чином, або придбати потрібні кошти і робити це самостійно.
  8. Вага дошки. Якщо Ви можете підняти дошку однією рукою за ніс, то вона Вам підходить.
  9. Контактна довжина. Це довжина тієї частини дошки, яка стикається зі снігом. Чим довжина більше, тим стійкіше сноуборд стоїть на снігу. Чим довжина менше, тим легше управляти сноубордом. Вибирайте, як Вам зручніше.
  10. Гнучкість дошки. Розрізняють гнучкі дошки, дошки середньої гнучкості і дошки абсолютної або досконалої гнучкості. Гнучкі дошки легкі в управлінні, на них не складе труднощів зробити поворот або набрати швидкість. Дошки середньої гнучкості гарні для фрістайлу і для тих, хто вже добре катається на сноуборді. Вони легкі в управлінні при стабільній швидкості. Дошки абсолютної гнучкості найбільш жорсткі, за допомогою них легко виконувати різні трюки. Такі дошки об`єднують в собі всі переваги перших двох типів. Незамінні для фрірайду.

Але крім підходящої дошки потрібно ще вибрати і відповідну екіпіровку. Адже необхідно, щоб сніг не потрапляв в черевики і під одяг, а маска не злітала при падіннях.

Як вибрати кріплення для сноуборда



Кріплення бувають м`які, жорсткі і типу step-in. М`які - найпопулярніші. Зовні таке кріплення являє собою пластикову пластину з задником, що підтримує стопу. Також має кілька ремінців на тріскачці. Якщо Ви плануєте спробувати різні види катання, вибирайте цей тип. Жорсткі кріплення потрібно вибирати тим, хто хоче кататися в стилі Фрікарва. Кріпляться вони так само, як і лижні, на шкарпетці і на п`яті. У комплекті до таких кріпленням додаються черевики. Кріплення step-in дозволяють йому про за допомогою одного руху. Для цього потрібно всього лише наступити на кріплення черевиком.

Як вибрати черевики для сноуборда

Черевики також бувають м`якими і жорсткими. М`які підходять для катання в стилях фристайл і фрірайд. Черевики повинні бути чітко за розміром ноги і добре фіксувати стопу. М`які черевики бувають двох типів: черевики одинарні та подвійні. Черевики другого типу складаються із зовнішнього і внутрішнього. Це дозволяє якісно висушити їх після катання. Зараз все більше стало з`являтися черевик з внутренником з матеріалу «термопласт». Такі черевики при нагріванні запам`ятовують форму ноги, що робить їх максимально зручними в шкарпетці. Жорсткі черевики більше підходять для фрікарва, складаються з внутрішнього і зовнішнього. Внутрішній черевик також може складатися з термопласту. Такі черевики мають велику кількість застібок, що дозволяє краще закріпити ногу. Крім того, в них є перемикач, який налаштовує черевики або на катання або на ходьбу. В найякісніших Ви знайдете регулятор жорсткості і підйому п`яти.

Як вибрати маску для сноуборда

Маска також необхідна. Вона захищає очі від яскравого світла і вітру, збільшує огляд, застерігає від травм і т.д. Зараз можна знайти велику кількість масок на будь-який смак і колір. Є навіть маски, які передбачають одночасне з ними носіння окулярів. Ми зупинимося на головних ознаках, якими повинна володіти хороша маска.

  • З внутрішньої сторони вона повинна однаково добре і щільно прилягати до голови, при цьому не тиснути і не викликати дискомфорту.
  • Маска не повинна заважати дихати.
  • У якісної маски повинен бути довгий і міцний ремінець.
  • Лінзи не повинні пітніти. Для цього на них роблять спеціальні покриття або в масці використовують подвійні лінзи в фільтрі.
  • Також необхідна хороша вентиляція для видалення вологого повітря. Для цього повинні бути вентиляційні отвори або спеціальні вентилятори, що працюють на батарейках. Великі прямоточні отвори будуть впускати занадто багато холодного повітря, що викличе дискомфорт в очах. Тому буде краще, якщо отвори будуть покриті повітропроникним матеріалом або вони будуть володіти такою конструкцією, яка дозволить регулювати вентиляцію.

Лінзи також бувають різними за кольором, формою, захисту від випромінювання. Уважно вивчивши інформацію з цього питання, Ви зможете вибрати найбільш підходящі для Вас.

Як вибрати сноуборд для початківців

На допомогу новачкам і написана вся ця стаття. Але можна виділити ще кілька спеціальних порад про те, як вибрати сноуборд для новачка.

  1. Не поспішайте в магазин за покупкою бажаного сноуборду. Спочатку зберіть необхідну кількість інформації, зрозумійте, яким видом катання будете займатися і що для цього краще вибрати. Також непогано подивитися відгуки вже досвідчених райдерів про ті чи інші пристосування для сноубордингу.
  2. Вам краще починати з нескладного стилю катання. Для новачків більше підійде фристайл і фрірайд.
  3. Вибирайте гнучкі дошки. На них краще і простіше всього вчитися.
  4. Для Вас потрібні м`які черевики і кріплення типу step-in, так як вони дозволяють швидко закріпити сноуборд, а не возитися купу часу.
  5. Чим крутіше берете вершини, тим більше Ви повинні бути захищені. Крім захисної маски купите собі шолом.
  6. Якщо є знайомі або друзі, які довго займаються цим видом спорту, то йти за покупкою сноуборду краще разом з ними. Вони і підкажуть, що краще, і поганого не порадять.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!