» » Як працювати з інтерактивною дошкою?

Як працювати з інтерактивною дошкою?

Як працювати з інтерактивною дошкою?

Сьогодні в освіті прагнуть максимально використовувати сучасні технології, серед яких на першому місці знаходиться інтерактивна дошка. Це так званий сенсорний екран, основна частина якого обов`язково приєднується до ПК, таким чином, щоб проектор передавав зображення з дошки на монітор. Отже, давайте розглянемо, як працювати з інтерактивною дошкою.

Інтерактивна дошка за своїми функціями є поєднанням звичайної дошки і монітора комп`ютера. Щоб керувати програмами, які запущені на комп`ютері, можна просто доторкнутися до поверхні дошки. За допомогою неї можна працювати в мережі Інтернет, відкривати файли та писати зверху додатків, використовуючи для цього спеціальні маркери. Після того як робота з дошкою буде закінчена, можна зберігати зафіксовані матеріали і завантажувати їх.

Вперше інтерактивна дошка була показана світу в 1991 році. Саме викладачі вперше вирішили використовувати у своїй професійній діяльності інтерактивну дошку. Адже саме такі технічні новинки допомагають робити уроки цікавими і захоплюючими.

Що вдає із себе дошка

Дошка - це тільки частина інтерактивного комплексу, який складається з проектора і дошки. Спеціальне кріплення проектора сприяє зменшенню кількості тіней і відблисків на дошці. Так як його не варто закріплювати на стелі, його вартість буде трохи нижче, ніж у звичайного проектора.

Перед тим, як почати роботу з проектором, його необхідно правильно закріпити і під`єднати до комп`ютера. Потім вибирається необхідний розмір зображення, що передається проектором. Він повинен ідеально підходити під розміри дошки. Калібрув проводиться кожного разу, коли він пересувається.

Як правильно працювати з дошкою



Залежно від того, яка дошка використовується при роботі, можна управляти нею або за допомогою спеціального маркера, або пальцями. Спеціальними редакторами можна виділяти тексти, робити позначки і коригування. Підійшовши до дошки, доповідач може виділяти текст, підкреслювати основні фрази, малювати або ж коригувати намальоване прямо на екрані. На екрані монітора автоматично дублюється напис і зберігається в пам`яті комп`ютера. Застосування інтерактивної дошки дозволяє за допомогою рук вносити корективи в текстовий або графічний файл.

Деякі комплектації інтерактивних дощок мають в своєму арсеналі кілька маркерів різних кольорів, а також ластик для мобільного видалення написів.

Виробники інтерактивних дощок застосовують абсолютно різні способи виробництва таких виробів. Головна їхня відмінність один від одного - це технологія виготовлення пише інструменту на дошці. Сьогодні на ринку інтерактивних дощок існують такі різновиди технологій, як:

  • яка грунтується на матриці резисторного характеру;
  • поєднує ультразвукову і інфрачервону технологію;
  • яка грунтується на наявності електромагнітних хвиль;
  • оптична технологія;
  • лазерна технологія.


Інтерактивні дошки можуть застосовуватися не тільки в сфері викладання. Вони розраховані на великі аудиторії. Можна використовувати такі дошки і в бізнесі для проведення презентацій і демонстрації готових робіт своїм контрагентам.

Також дошки дозволяють полегшувати роботу з дітьми, що мають обмежені можливості. Здатність інтерактивних дощок зберігати інформацію в режимі реального часу і передавати по каналах зв`язку дуже часто використовується різними військовими відомствами. Крім того, це має неабияке значення для кризових та мобільних центрів.

Наступна структура, яка використовує в своїй діяльності інтерактивні дошки - це державна. Програми можуть бути продемонстровані багатотисячної аудиторії за допомогою інтерактивної дошки. Використання інтерактивної дошки дозволить в процесі проведення презентації продукту додати в файл необхідну інформацію і зберегти її на носії. Доповідач не прив`язаний до місця управління проектом і може керувати файлами презентації прямо на поверхні інтерактивного екрану.

Інтерактивне навчання

Як повідомляють численні дослідження, інтерактивні дошки реально допомагають досягти успіхів у навчанні. Такі дошки дозволяють зацікавити учнів і студентів використанням різних відео і аудіо прийомів. Засвоєння матеріалу, представленого на поверхні інтерактивної дошки, відбувається набагато швидше.

Крім того, інтерактивні дошки не вимагають великої кількості вільного простору. Проектор може закріплюватися або на стелі, або на спеціальній підставці. Існують так звані дошки із зворотною проекцією, які дозволяють уникнути різних проблем, які виникають при підключенні монітора до проектора, так як такі дошки складають з проектором єдину систему. Є і мобільні дошки, які не закріплюються на поверхні стіни. Їх можна переносити з одного приміщення в інше. Сучасні методи і засоби навчання доступні кожному і управління ними не доставляє ніяких незручностей.

Як правильно налаштувати екран

Перед тим, як запускати інтерактивну дошку в роботу, необхідно зробити калібрування екрану. Цей процес є основним, який вводить в оману, якщо ви не знаєте, як користуватися інтерактивною дошкою. Калібрування робиться для того, щоб правильно налаштувати екран, який управляється дотиком. Для того щоб її провести успішно, необхідно натиснути одночасно і тримати дві кнопки на мишці і на клавіатурі до тих пір поки не з`явиться екран для калібрування. Тепер вам залишиться тільки правильно натискати на хрестики, які будуть з`являтися на екрані. Натискати можна як за допомогою спеціального маркера, так і за допомогою дотику до дошки.

Таким чином, рано чи пізно перед будь-яким просунутим педагогом постає питання щодо того, як використовувати інтерактивну дошку правильно. Але сучасні тенденції розвитку освіти вимагають від педагога використання в його професійній діяльності сучасних методів навчання, серед яких на почесному місці знаходиться використання інтерактивної дошки. Користуватися нею не важчі, ніж звичайним сенсорним телефоном або планшетом, так як принцип роботи один і той же, тільки в даному випадку перед роботою необхідно зробити калібрування, яка виконується також дуже легко. Допомогти в засвоєнні найскладніших предметів сьогодні зможе саме інтерактивна дошка. Інструкція по ній дуже проста і примітивна, тому освоїти її буде під силу кожному.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!