» » » Як вибрати лижі?

Як вибрати лижі?

Як вибрати лижі?

Зима прекрасна пора для заняття таким видом спорту, як катання на лижах. Завдяки йому поліпшується робота серця, вся фігура набуває ідеальні пропорції. З кожним роком все більша кількість туристів відправляються на відпочинок не в теплі країни, а навпаки - туди, де більше снігу. При цьому багато хто стикається з проблемою вибору серед великої кількості моделей і не знають, як правильно вибрати гірські лижі. Для початку слід визначитися, в якому стилі ви віддаєте перевагу кататися, а вже потім від цього відштовхуватися при виборі відповідного спорядження. Існує два види лиж: гірські і бігові.

Як вибрати гірські лижі

Існує безліч стилів катання, давайте розглянемо, як вибрати лижі для кожного з них:

  • Карвінг. При цьому стилі лижник здійснює розвороти за допомогою кантів лиж на всьому протязі траси. Такі лижі ще називають «карвінговимі» через глибокого вирізу з боків. Але такі маневри здійснюються тільки на заздалегідь підготовлених схилах.
  • Екстремальний карвінг - він набагато важче попереднього стилю. Проблема в тому, що поворот треба здійснити практично лежачи на боці, так як радіус його дуже малий. Для лиж такого стилю знадобиться додаткова пластина, яка буде збільшувати відстань між черевиком і лижею.
  • Скі-тур. Це помірний стиль при катанні, в якому відсутні підйомники. Спортсмен повинен самостійно піднятися наверх для спуску, а для того щоб уникнути сильного ковзання, лижі оснащують камусами.
  • Скікрос. Для цього стилю траса повинна бути обладнана спеціальними трамплінами, перепадами і віражами. В основному використовується для змагань на швидкість. В цьому випадку лижі повинні бути міцними і мати високий рівень маневреності.
  • Фрістайл. Один з популярних стилів, він досить часто привертає молодь. Його основна ідея полягає в стрибках і трюках на спеціальних стінах-напівтруби. Вибирати варто лижі, у яких п`ята і носок загнуті вгору.
  • Фрірайд. Суть стилю в катанні по горбах і цілині, а також в стрибках з рельєфів поза трасою. Лижі краще вибирати широкі і міцні.
  • Цілинне катання. Цей стиль має на увазі катання по пудровим, свіжому снігу. Щоб зуміти опанувати цим стилем використовуються найширші лижі.

Як вибрати лижі по зростанню

Для того щоб не помилитися у виборі, слід врахувати деякі нюанси. Для початку необхідно правильно підібрати лижі по зростанню, враховуючи рівень підготовки лижника.

  1. При слабкій фізичній підготовці віднімаємо від зростання 20 см і отримуємо необхідну довжину лиж.
  2. У разі постійних тренувань і підвищеної підготовки віднімаємо 10 см.
  3. Якщо лижник впевнений в своїх силах і вже не перший день катається, тоді досить просто вибрати гірські лижі. Зростання спортсмена повинен бути ідентичним довжині лиж.

Найкращий варіант, якщо ви спробуєте різну довжину і виберете ту, яка подобається і комфортна саме для вас.



Також не забуваємо підібрати лижі необхідної ширини. Якщо ви будете кататися по нормальної рівній трасі, то краще брати широкі - вони більш стійкі. При жорсткій трасі або катанні по льоду - вузькі, вони легше і маневреннее. Що стосується жорсткості, то вибір грунтується на рівні підготовки спортсмена. Чим вище майстерність, тим жорсткіше лижі.

Як вибрати бігові лижі

Даний тип використовуються для наступних стилів катання:

  • Класичний. Цей стиль знає кожен, суть його в паралельному розташуванні лиж при їзді. Для цього лижі повинні бути м`якими, з гострим носком.
  • Коньковий. Полягає в пересуванні, що нагадує катання на ковзанах. Вибрати коньковие лижі досить просто, необхідно лише пам`ятати, що вони повинні бути жорсткі і короткі, а траса - широка і наїжджена.
  • Універсальний. Цей стиль використовується в основному для катання поза трасою і включає в себе два попередніх. Відповідно існують універсальні лижі, які підходять для двох стилів одночасно.

Не варто плутати бігові лижі з гірськими. Так як їх основні параметри і характеристики досить сильно відрізняються.



Легше всього вибрати довжину лиж, якщо до вашого росту додати 10-20 см. Також можна брати до уваги співвідношення зросту і ваги, але тут вже все індивідуально. Тому, якщо ви хочете використовувати таку методику, порадьтеся з професіоналами.

Для визначення відповідної вам жорсткості необхідно встати на лижі і виміряти відстань, що залишилася попереду і ззаду від черевика. Ідеальний варіант, якщо спереду залишиться 30-45 см, а ззаду - 10 см. Потім переносимо всю вагу на одну лижню і проробляємо ті ж маніпуляції. Цього разу довжина зазору не повинна становити більше 10 см з обох сторін. У разі, якщо різниця в більшу сторону, лижі вважаються жорсткими, меншу - м`якими.

Лижі для дітей

Щоб вибрати лижі дитині, треба враховувати те, що чаду повинно бути комфортно на них вчитися. Тобто не треба брати лижі і палиці на виріст, інакше дитина може і зовсім расхотеть кататися через незручності. Також лижі повинні бути не занадто жорсткими. Також необхідно вибирати лижі і за матеріалом виготовлення. На сьогоднішній день розрізняють два види:

  • дерев`яні,
  • пластикові.

На дерев`яних лижах каталися ще наші предки, але на сьогоднішній день їх і не знайти. Пластикові зайняли конкуруюче місце завдяки ряду переваг. По-перше, їх вага набагато менше. По-друге, вони міцніше і не вбирають вологу. Пластикові лижі можуть використовуватися в будь-яку погоду, але тільки не забувайте періодично змащувати їх спеціальним мастилом. Вибрати лижі для початківців можна досить легко, найкраще зупинитися на стандартних дерев`яних. У майбутньому, краще віддати перевагу пластиковим лижам. З кожним днем все більше моделей з`являється на нашому ринку. Лідируючими фірмами залишаються «Atomic» і «Fischer». На них катаються всі: починаючи від новачків і закінчуючи професіоналами. Лижі фірми «Atomic» відрізняються від інших тим, що мають свій унікальний код з 8 цифр. Перша - це рік випуску лиж, друга - тип траси, для якої ця пара призначена, а останні шість - сам номер пари. При виборі типу траси слід враховувати, що цифри від 4 до 7 - це поверхні для професійних лижників. Решта ж цифри, що стоять на цьому місці - для любителів.

Вибір палиць і початкова підготовка

Також досить складно правильно вибрати палиці для лиж. Багато припускаються помилки, вважаючи, що їх вибір не суттєвий. Палиці повинні бути легкими, щоб не заважати під час катання. Любителям підійдуть палиці зі сплаву алюмінію, циліндричної форми. Професіонали, швидше за все, звернуть увагу на карбонові палиці з звуженням вниз. Для визначення необхідної для вас довжини лижної палиці, слід врахувати стиль катання. При «класичному» - від вашого зростання віднімаємо 25-30 см, а при «коньковом» - від зростання віднімаємо тільки 15-20 см.

Якщо ви тільки купили лижі, їх необхідно обробити перед первинним використанням. Беремо пластикові лижі і отціклевиваем їх, а потім натираємо наждачкою. Після цього протираємо розчином скипидару і мажемо під черевиком грунтовим парафіном. Щоб його розплавити використовуйте праску нагрітий до 200 С, а потім нехай він висихає протягом декількох годин. Залишки парафіну приберіть за допомогою пластмасової цикли. В кінці не забудьте протерти лижі синтетичної ганчіркою. Не забувайте повторювати процедуру один раз в рік, тоді ваші лижі будуть як новенькі. Ось і все, лижі готові! Тепер ви можете спокійно підібрати необхідний інвентар і сміливо йти підкорювати снігові вершини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!